НОВИНИ

Ковид може да отключи проблеми с щитовидната жлеза и Хашимото

ковид отключи проблеми щитовидната жлеза хашимото
bnt avatar logo
от БНТ
15:27, 15.07.2021
8176
Чете се за: 01:55 мин.
Здраве
Слушай новината

Ковид инфекцията може да отключи проблеми с щитовидната жлеза и синдром на Хашимото. Увеличават се и случаите на захарен диабет тип 1 при пациенти, преболедували коронавирусната инфекция. За това алармират ендокринолози от УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив и апелират, диабетно болните, които все още не са се ваксинирали да го направят сега, ако състоянието им е стабилно.

Вече има научни доказателства, че вирусът на Ковид-19 пречи на специфичен ензим в кръвта да изпълнява правилно своите функции. За преболедувалите е добре да се следят антителата и когато те почнат да падат да се постави ваксина, която ще предпази от тежко протичане на заболяването. Добре е преболедувалите да правят скрининг на въглехидратните нива.

"Има много вредни последици за организма, не може да бъде потиснат ангионезин 2 и той се намесва в процесите на регулация на артериалното налягане, развитие на патологични процеси в сърдечно съдовата и ендокринната система. Именно затова ендокринната система е силно засегната. Този ензим има ескперция освен в сърце, бял дроб, стомах, но и в жлезите с вътрешна секреция. Дори леко прекарано заболяване може да отключи автоимунен процес, който да се разгърне и да увреди щитовидната жлеза. Аз бих апелирала да се ваксинират, защото те са в рисковите групи, ако са прекарали, имат антитела да изчакат определен период, но когато техният титър отслабне, да се ваксинират", обясни началникът клиника по Ендокринология – УМБАЛ "Свети Георги" проф. Мария Орбецова.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството в Куба разреши безмитен внос на лекарства и храни
Правителството в Куба разреши безмитен внос на лекарства и храни
Антон Недялков: Играем трудно срещу ЦСКА, знаете феновете им какви са
Антон Недялков: Играем трудно срещу ЦСКА, знаете феновете им какви са