НОВИНИ

Кристо – творецът, превърнал изкуството си в послание!

кристо ndash творецът превърнал изкуството послание
Снимка: Insagram
bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 02.06.2020
8646
Чете се за: 01:59 мин.
Още

Напусна ни Христо Явашев – Кристо, един невероятен творец, превърнал изкуството си в послание – за по-красив и свободен свят, в който границите и размерите нямат значение.

Един творец с български корени и световен мироглед, който успя да превърне мостове и сгради в красиви арт инсталации, спиращи дъха.

На 21-годишна възраст Кристо бяга от България във Франция, устновява се в Париж, където пред 1958-ма среща Жан-Клод.

Двамата са родени на една и съща дата – той в Габрово, тя в Мароко. Срещат се, когато той трябва да нарисува портрет на майка ѝ. И така двамата образуват един здрав артистичен и романтичен съюз чак до 2009 г., когато Жан-Клод почина.

Двойката самофинансира своите проекти, за да може да запази свободата си. След като експозицията приключи, материалите биват рециклирани, а мястото – върнато в първоначалното му състояние и вид.

Представяме ви някои от най-известните им проекти.

Стената от барели в Париж (1961-1962 г.)

Първата им обща работа, която блокира движението по една от парижките улици. 89 барела символизират Берлинската стена. Артистичната им Желязна завеса блокира трафика за цели осем часа. Инсталацията е свалена, когато се намесва полицията.

Опакованият бряг на Австралия

Годината е 1969-а, мястото – Литъл Бей, Австралия. За цели 10 седмици остава опакована една голяма част от брега - с дължина близо 2,4 км.

Завесата в долината Рафъл, Колорадо

28 месеца Кристо и съпругата му работят с екип от дизайнери, строители и студенти, за да създадат уникалната инсталация. На 10 август 1972 г. група от 35 работници и 64 доброволци завършват проекта. Използвани са найлонови оранжеви завеси с обща дължина 381 метра и 110 м височина.

Обградените острови в залива Бискейн (Маями, Флорида)

На 7 май 1983 година екип от 400 души завършва инсталацията, която включва 11 острова, всички те са обградени от розова полипропиленова материя. Проектът отнема общо 3 години, заради издаването на куп разрешителни.

Портите на Сентръл парк

"Не мога да гарантирам, че Вратите ще се харесат на всички, но гарантирам, че цял свят ще говори за тях". С тези думи тогавашният кмет на Ню Йорк открива произведението на Кристо и Жан-Клод. За направата на така наречения "Оранжев дракон" са използвани 90 000 кв. м оранжеви винилови платна. Опънати са върху 7500 арки, всяка от които висока по 5 метра. Проектът струва 21 милиона долара и в него участват 600 работника в специални униформи.

Плаващите кейове в езерото Изео, Италия

Това е първият проект на Кристо, появил се след смъртта на жена му. Но е замислен от двамата още през 1970 г. Инсталацията представлява плаваща пътека с дължина 3 км и ширина 16 м, свързваща брега при Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло. 220 000 полиетиленови кубове, сглобени като мозайка, са покрити със 100 000 кв. м жълто-оранжев плат. За 16 дни Плаващите кейове са посетени от над 1 200 000 души или средно по над 72 000 човека всеки ден.

Проектът "Мастаба" в Лондон

Това е първият му голям проект на открито във Великобритания. Арт инсталацията в лондонския Хайд парк е умалена версия на оригиналния проект от 1977 г. Тогава Кристо и вече покойната му съпруга Жан-Клод решават да издигнат край Абу Даби конструкция от общо 410 000 разноцветни варела, струпани един върху друг, като мозайка, вдъхновена от ислямската архитектура. Арт инсталацията в Лондон е съставена от 7506 петролни варела, подредени и поддържани от стоманено скеле. Височината й е 20 метра, а основата е 30 на 40 метра. Със своите размери успява да заеме 1% от площта на езерото.

Снимки: Instagram/christojeanneclaude/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланик Мустафа също преклони глава, почете Ботев
Посланик Мустафа също преклони глава, почете Ботев
Европа е "шокирана и ужасена" от убийството на Флойд
Европа е "шокирана и ужасена" от убийството на Флойд