НОВИНИ

Кризата в Украйна този път предизвика напрежение между Москва и Лондон

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:13, 23.01.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Напрежението около Украйна днес се пренесе по оста Москва - Лондон. Великобритания обвини Русия ще се опитва да смени властта в Киев и да постави проруски премиер. Кремъл отрече твърденията и обвини Лондон в "дезинформация".

Ожесточена словесна битка между Лондон и Москва. Британският държавен секретар твърди, че руското разузнаване е в контакт с бивши украински политици, за да изгради свой режим в Киев.

"Ще има много сериозни последици, ако Русия предприеме този ход и се опита да нахлуе и да установи марионетен режим", заяви Доминик Рааб, вицепремиер на Великобритания.

Противно на разузнавателната практика, Великобритания дори посочи евентуалния избраник на Кремъл за украински премиер - бившия депутат Евгений Мураев.

45-годишният Мураев е собственик на медии. Той напусна украинския парламент през 2019 г., когато партията му не успя да премине 5-процентната бариера.

В словесната битка между Лондон и Москва се намеси и самият Мураев. Пред британския вестник "Обзървър" той коментира, че информацията "направила вечерта му приятна."

От британското външно министерство посочват още четири имена на украински политици, сред които и бившият премиер Микола Азаров. Срещу него има наложени международни санкции и е издирван от Интерпол.

Другите са бивш заместник-директор на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна и двама бивши вицепремиери.

Вашингтон не закъсня с реакцията. Говорителката на американския Съвет за национална сигурност Емили Хорн заяви, че Съединените щати приемат информацията на Лондон за силно обезпокоителна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ: Щастлива развръзка за Никола Маринов от Русе и неговото стадо кози
След репортаж на БНТ: Щастлива развръзка за Никола Маринов от Русе и неговото стадо кози
Челси спечели дербито с Тотнъм на "Стамфорд Бридж"
Челси спечели дербито с Тотнъм на "Стамфорд Бридж"