НОВИНИ

КС допусна за разглеждане по същество искане на Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:34, 27.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
изслушват иван гешев правната комисия парламента
Слушай новината

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Решението е прието единодушно с 10 гласа.

Атакуват се още разпоредби от промените в Закона за съдебната власт, с които се променя от квалифицирано (17 гласа) на абсолютно (13 гласа) мнозинството за избор и освобождаване на главния прокурор от Висшия съдебен съвет.

От Конституционния съд се иска още да се произнесе дали е противоконституционна разпоредбата, с която се прекратяват неприключилите процедури за избор на членове на новия състав на ВСС и се постановява провеждането на нов избор. С тази разпоредба на практика се анулира проведения през лятото на миналата година от Общите събрания на съдиите, прокурорите и следователите избор на членове на ВСС и се дава тримесечен срок за провеждане на нов избор.

Конституционният съд все още не се е произнесъл по допустимост по друго искане на бившия главен прокурор, това за задължително тълкуване на мандата на Висшия съдебен съвет, както и функциите, които Съвета може да изпълнява в условията на изтекъл мандат.

В него Иван Гешев иска да се отговори на три основни въпроса:

- Може ли Висшият съдебен съвет да продължи да работи, след като е изтекъл конституционно определения му мандат;

- Възможно ли е избраните членове на ВСС от квотата на Съдебната власт, заедно с членовете по право (председателят на ВКС, председателят на ВАС и главният прокурор) да сформират новия състав на Съвета;

- Може ли състав на ВСС с изтекъл мандат да взима кадрови решения по отношение на административните ръководители от всички нива на Съдебната власт.

Към това питане за задължително тълкуване Конституционният съд е присъединил и питане, постъпило от Върховния административен съд със сходни по предмет въпроси.

Вижте решението ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: ПП ще има собствен кандидат за шеф на БНБ
Асен Василев: ПП ще има собствен кандидат за шеф на БНБ
Григор Димитров е поставен под №22 на Уимбълдън
Григор Димитров е поставен под №22 на Уимбълдън