НОВИНИ

КС: Инспекторатът на ВСС работи до избирането на нов, дори при изтекъл мандат

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:19, 27.09.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
активност протече изборът членове всс съдийската квота
Слушай новината

Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 7/2022 г., образувано по искане на пленума на Върховния административен съд на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 132а във връзка с чл. 1, ал. 1 и 2, чл. 4, ал. 1, чл. 8 и 117, ал. 2 от Конституцията на Република България.

Приетият диспозитив на решението гласи:

"С изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет изпълняват своите функции до избиране от Народното събрание на главен инспектор, съответно на инспектори.

Конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания. Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон."

Решението е прието със седем гласа "„за" и три гласа "против". Съдиите Атанас Семов, Красимир Влахов, Янаки Стоилов са подписали решението с особено мнение.

Очаква се пълният текст на решението да бъде публикуван по-късно.

Решението по тълкувателното питане за мандата на Инспектората на ВСС се очакваше и заради изтичане на мандата на Висшия съдебен съвет на 3 октомври. До момента само професионалната квота (съдии, прокурори и следователи), чрез Общите си събрания са избрали свои представители за новия състав на ВСС. Парламентът не е избрал своята квота от 11 члена на съвета. Така новият състав не може да бъде конституиран. Това решение на КС означава, че настоящия състав на ВСС ще продължи да изпълнява функциите докато Народното събрание не избере и своята квота.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой участници стартират в “По стъпките на Алеко с приятел”
Рекорден брой участници стартират в “По стъпките на Алеко с приятел”
Повдигнаха обвинение на жената, задържана за побой над осиновеното ѝ дете
Повдигнаха обвинение на жената, задържана за побой над осиновеното ѝ дете