НОВИНИ

Куба обвини САЩ за протестите през уикенда

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:43, 13.07.2021 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Десетки арестувани след най-мащабните антиправителсвени протести в Куба.

По данни на неправителствена организация, от началото на демонстрациите в неделя са задържани 80 протестиращи и активисти. Недостиг на храни и лекарства, икономически колапс и липсата на качествени мерки за справяне с ковид пандемията - са част от причините за недоволството на острова.

Това са най-мащабните протести в Куба от десетилетия. По призив на президента Мигел Диас-Канел в страната се проведоха и контра-шествия - в подкрепа на властта.

Според Хавана зад протестите стои Вашингтон.

"Вчера в Куба нямаше социално напрежение. Имаше смущения - резултатът на специална операция, подготвяна дълго време, финансирана щедро, подпомагана в лаборатории, с различни технологични платформи - със средства, отпуснати от правителството на Съединените щати", заяви външният министър Бруно Родригез.

"Мисля, че би било ужасна грешка за кубинския режим да тълкува случилото се в десетки градове на целия остров като резултат или продукт от нещо, извършено от Съединените щати. Това би било тежка грешка, защото ще покаже, че властта просто не чува гласовете и волята на кубинския народ, хора дълбоко, дълбоко, уморени от репресиите, които продължават твърде дълго", отговори държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват се резултатите от първо класиране след 7. клас
Очакват се резултатите от първо класиране след 7. клас
Все повече държави обмислят задължителна ваксинация
Все повече държави обмислят задължителна ваксинация