НОВИНИ

КЗК ще провери има ли отстъпка за горивата на дребно

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:05, 10.05.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
проблем доставките горива нас без опашки бензиностанциите
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Комисията за защита на конкуренцията ще провери дали в цените на дребно на петролните продукти се запазва отстъпката, която България получава като купува руски петрол на едро. Това обясни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред депутати в бюджетната комисия. Днес той беше изслушан в комисията по актуални теми.

В момента Комисията извършва поредна проверка за картел на пазара на горива.

Сред мерките, които Асен Василев спомена, че се обмислят, е въвеждането на облекчен режим на внос. Той обърна внимание, че една от причините за поскъпването на бензин и дизел у нас е, че за производството им се използва много природен газ, чиято цена се повишава.

Министърът обясни, че се подготвят мерки за най-нуждаещите се в кризата, както и средства за облекчаване на бизнеса, за да може да се адаптира към новите условия.

"Много ясно трябва да заявим, че войната която започна трайно промени икономическата среда, не само у нас, но и в цяла Европа. Виждаме покачване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, очакваме такова покачване и от ЕЦБ. Поне през следващите пет-шест години ще има несигурност на пазарите, на логистичните пътища. България е сред най-засегнатите страни, заради случващото се в Черно море", обясни Василев.

До края на тази година, България разчита, че ще получи 2,3 млрд. лева от одобрения План за възстановяване и развитие, обясни още вицепремиерът. Той също така добави, че не очаква промяна в основните параметри на бюджет 2022 г. след актуализацията през юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Николов: Очаквам Левски най-накрая да спечели Купата
Пламен Николов: Очаквам Левски най-накрая да спечели Купата
"Референдум" - За 73.5% от българите разделенията в обществото ни нарастват
"Референдум" - За 73.5% от българите разделенията в обществото ни нарастват