НОВИНИ

Лаура Кьовеши и ЕК осъдиха опита за покушение срещу Иван Гешев

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:14, 02.05.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Европейската комисия и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши осъдиха опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев. Двете институции очакват българските власти да предприемат всички необходими мерки и да разследват случая и да изправят виновните пред съда.

От Европейската комисия нарекоха случая отвратителен и призоваха българските власти за бързи и решителни действия. От институцията засега се въздържат от коментар за мотивите за нападението.

“Европейската комисия остро осъжда опита за бомбено нападение срещу главния прокурор на България. Това е безсмислен и подъл акт на насилие, който няма място в нашето общество. Очакваме националните власти бързо и решително да изправят извършителите на този престъпен акт през съда. На този етап не можем да спекулираме какви са били мотивите за нападението”, каза Анита Хипер - говорител на ЕК.

В свое изявление европейският главен прокурор Лаура Кьовеши също осъди опита за нападение срещу Гешев.

“Вчера взривно устройство избухна по пътя на конвоя на главния прокурор на Република България. Осъждам по най-категоричен начин нападението срещу главния прокурор на Република България и пожелавам на г-н Гешев и семейството му да се възстановят от този травмиращ инцидент. В Европейския съюз престъпниците, които се осмеляват да нападнат член на съдебната власт, трябва да се считат за изключително опасни и срещу тях трябва да се води най-решителна борба. Вярвам, че българските полицейски сили, прокурори и съдии ще предприемат всички необходими мерки за защита на върховенството на закона и независимостта на съдебната система в България и няма да пощадят усилията си, докато не се хвърли пълна светлина върху случилото се, кой е отговорен и как се се стигнало до тук”, заяви Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор.

Очаква се утре ЕК да представи мерки за засилване на борбата с корупцията в ЕС и улесняване на трансграничните разследвания. През юли Брюксел ще представи и годишните доклади за върховенството на закона в държавите-членки. Една от критиките към България в досегашните доклади е липсата на наказателна отговорност за главния прокурор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на ПСЖ с протест пред тренировъчния център на отбора
Феновете на ПСЖ с протест пред тренировъчния център на отбора
Маркиньос остава в ПСЖ до 2027 г.
Маркиньос остава в ПСЖ до 2027 г.