НОВИНИ

Легендарният "Ориент Експрес" преминава през България (Снимки)

легендарният ориент експрес преминава българия снимки
bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 06.06.2023
64411
Чете се за: 03:15 мин.
Регионални
Слушай новината

Легендарният влак "Ориент Експрес" днес пресече българската граница. Тази година композицията ще пропътува разстоянието от Париж до Истанбул през юни и в края на лятото. В нея са включени 14 вагона, един от които е бар и три ресторанта. Пътниците са около 50, а сред персонала има и двама българи.

Повече от 45 минути посрещачите на "Ориент Експрес" го чакаха да пристигне на русенската гара, тъй като влакът тръгна със закъснение от гарата в Гюргево. Хората обаче не останаха разочаровани, защото на перона слезе част от персонала, а от вагоните помахваха щастливи туристи.

На гарата срещнахме Александър Мирчев, който очакваше да види внучката си Рени, която работи като старши стюард в легендарния експрес.

"Радвам се много да я видя. Аз я чакам от доста време. На десети пак ще се върне и тогава ще има повечко време, сега е само за половин час", каза той.

Това е най-интересната работа, която съм имала, сподели Рени Драгнева. Във влака има хора от Съединените щати, от Австралия, Англия, Италия, всеки вагон е специален, с различна история.

"Това е като музей на колела. Има вагони, които са минали през Втората световна война, които са били трансформирани във вагони за забавление. Най-известният може би е 3309, който е от другата страна, Грансуитите, с това че Агата Кристи е пътувал в него. Имали сме и английската кралица преди години, българските царе".

Тод и Кери са от щата Масачузетс. Казват, че това е най-удивителното пътешествие, което са преживявали досега.

"Влакът е великолепен, толкова красив. Преминаваме през места и страни, които никога не сме виждали. Наистина е прекрасно!

Да нощуваш за първи път във влак, цяла седмица е приключение за цял живот. Не съм за първи път в Европа, но да пътуваш денонощно в "Ориент Експрес" е удивително. Храната е невероятна, Питиетата са много добри, много хубави коктейли, много шампанско".

Извънредното си пътуване "Ориент Експрес" започна от Венеция. И през цялото пътуване, освен вкусна храна, във всяка страна предлага и забавления на своите пасажери. Следващата му спирка е Варна, а утре сутрин трябва да пресече българо-турската граница.

Автор и снимки: Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой как гласува за кабинета "Денков-Габриел"
Кой как гласува за кабинета "Денков-Габриел"
Елин Топузаков: Всяка победа срещу ЦСКА е сладка
Елин Топузаков: Всяка победа срещу ЦСКА е сладка