НОВИНИ

Лидерът на "Възраждане" получи 10-годишна забрана да влиза в Украйна

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:52, 07.03.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Лидерът на "Възраждане" е получил забрана за 10 години да влиза в Украйна. Това обяви самият той на извънредна пресконференция.

Обясни, че на 4 и 5 март е бил в Молдова и Украйна, за да се срещне с българите там.

По думите му в Украйна е бил задържан, защото властите там са получили информация от българските служби, че е председател на проруска партия.

Почнаха да ме снимат. Започна едно чакане, което беше около час. През този период бяхме под дулото на автоматите. Четирима войници ни бяха обкръжили, не ни разрешаваха да мръднем въобще, по никакъв повод. Когато запитахме какво се случва, на мен ми беше ясно вече, но все пак в даден момент трябваше да потърсим официална информация, ми беше казано, че имат информация, че аз съм председател на проруска партия в България, което е много сериозно нарушение на законите в Украйна. В Украйна действа извънредно положение, извънредно се прилагат някои закони. Това обвинение е равносилно почти на смъртна присъда. Аз естествено им казах, че няма такова нещо, започнах да се смея. Питах ги кой ви каза. Те казаха това не е наша информация. Вашето разузнаване ни каза това. Като запитах за повече подробности, ми казаха да мълча. Казаха ми, че в момента обмислят какво да правят. И ми казаха, че ако се прибера в София, да питам нашето разузнаване. Защото казаха, това не е наша информация. Държаха ни още около половин час, цялото задържане беше в рамките на около час. След което са взели решението да ми сложат черен печат - за 10 години да не влизам в Украйна. А накрая това, което ми беше казано, беше следното - благодарете се, че се отървавате само с това, защото трябваше да ви разстреляме за това, че сте руски агент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как скокът на газа и петрола се отразява на цените на горивата у нас?
Как скокът на газа и петрола се отразява на цените на горивата у нас?
Построиха блок за студенти и млади семейства в Бургас
Построиха блок за студенти и млади семейства в Бургас