НОВИНИ

Лидерите на страните членки на НАТО заседават втори ден в Мадрид

Александър Марков
от Александър Марков
12:13, 30.06.2022
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на страните членки на НАТО заседават втори ден в Мадрид. Темата на разговорите е помощта за Украйна и създаването на иновационен фонд от 1 млрд. евро. В среща с фундаментално значение за колективната сигурност 30-те страни членки обявиха Русия за "най-значимата и пряка заплаха за НАТО".

"Този фонд е уникален, това е първият фонд с 1 млрд. евро за стартъпи и други иновативни компании с 22 участващи държави. Този фонд ще направи така, че да се възползваме от най-доброто от новите технологии, за да укрепим сигурността си. Днес страните, като Русия и Китай, които не споделят нашите ценности, застрашават сигурността ни. Този фонд, заедно с Ускорителя на иновации на НАТО - Диана, ще ни помогнат да запазим технологичното си превъзходство", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

С още сили и въоръжения НАТО укрепва отбраната на страните по източния фланг

"Китай е сериозно предизвикателство и наблюдава изхода на войната в Украйна. Ако Русия победи, ще бъде мотив за Китай да направи нещо подобно в Южнотихоокеанския регион. Така че Китай е заплаха и ние трябва да направим така че Украйна да спечели", допълни президентът на Латвия Егилс Левитс.

Вижте още от специалните ни пратеници в Мадрид Александър Марков и Росен Петрински.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм привлича футболист от Евертън
Тотнъм привлича футболист от Евертън
Спорове в НС по актуализацията на бюджета
Спорове в НС по актуализацията на бюджета