НОВИНИ

Лионел Меси не винаги е играл с легендарната десетка

Лионел Меси
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 16.08.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

След като прекара почти цялата си кариера на „Ноу Камп“ Лионел Меси облече нова фланелка. С нов номер.

За футболните фенове имаше смесени емоции, но каквото и да изпитват привържениците, аржентинецът вече ще играе с номер 30 в Пари Сен Жермен. Първоначално беше изненадващо, че за звезда от калибъра на Лионел Меси не беше осигурен любимият му номер 10. Но, оказва се, всички правят жертви, а това важи и за бившия нападател на Барселона.

Поглеждайки назад, Лионел Меси не винаги е притежавал любимата си десетка. През годините, в различни периоди от кариерата си, футболистът е носил и други номера.

1. 30 за Барселона

Лионел Меси започна кариерата си в клуба с фланелката номер 30 и това бяха първите сезони в мъжкия състав, в които той загатна за магията си. Докато носеше този екип нападателят реализира 9 гола в 34 мача.

2. 19 за Барселона

Аржентинската звезда изгря под прожекторите на Барселона с номер 19, когато в състава все още грееха Роналдиньо и Самуел Ето‘О. В следващите два сезона, Лионел Меси беше с номер 19, преди да се превърне в лидер за каталунците. В периода 2003-2008 година десетката беше притежание на Роналдиньо в Барселона.

3. 10 за Барселона

След като влезе в ролята на звезда на „Ноу Камп“ и излезе от сянката на по-големите нападатели, вече можеше да претендира за свой номер. През следващите 13 сезона, играейки с емблематичния екип с 10 на гърба, Лионел Меси се превърна в легенда. Изигра 668 мача и реализира 639 попадения, към които добави десетки впечатляващи асистенции. Като оставим настрана статистиката, футболното благородство, което излъчваше аржентинският магьосник на терена, не просто пленяваше, но и нямаше конкуренция.

4. 30 за Пари Сен Жермен

Въпреки че феновете на ПСЖ се надяваха да видят Лионел Меси с номер 10 в отбора, нападателят не пожела да вземе този екип от Неймар. Аржентинецът си избра номер 30, с който започна кариерата си на „Ноу Камп“.

5. 18, 19, 15 и 10 за Аржентина

Въпреки че най-големите успехи на Лионел Меси са свързани с Барселона, за националния тим на Аржентина също записал не малко впечатляващи мачове, постижения и рекорди. За „гаучосите“ фланелките му са с няколко различни номера. Като се започне с 18 за младежкия тим, след което взе тази с номер 19, когато направи първия си пробив за мъжете. След това премина отново през 18, а добави и номер 15 на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година. В крайна сметка той се сдоби с десетката и в Аржентина.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в Испания унищожи хиляди хектари гори
Пожар в Испания унищожи хиляди хектари гори
ЦСКА без Мено Кох, но с Тибо Вион срещу Виктория Пилзен
ЦСКА без Мено Кох, но с Тибо Вион срещу Виктория Пилзен