Маймуни, заразени с коронавирус, имат краткосрочен имунитет

от БНТ , Източник: БГНЕС
06:46, 03.07.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Още
маймуни заразени коронавирус имат краткосрочен имунитет

Маймуни, заразени с новия коронавирус COVID-19, са били защитени от реинфекция до 28 дни по-късно, показва китайско проучване, публикувано в списание Science.

Докато маймуните са проявили първоначален имунитет, все още не е ясно колко дълго ще продължи той при хората - ще е необходимо да се изчакат месеци или дори години, за да се знае дали милионите заразени в началото на пандемията са защитени от повторно заразяване, твърдят китайските учени.

Изследователите от Пекинския медицински колеж извършиха експеримент с макаци - често използвани при медицински експерименти заради приликите им с хората, за да установят дали имат краткосрочен имунитет към вируса.

Шест маймуни са били заразени с доза от вируса SARS-CoV-2. Те са развили леки до умерени симптоми и им е отнело около две седмици, за да се възстановят напълно.

28 дни след първата инфекция четири от шестте маймуни са получили още една доза вирус, но този път, въпреки краткото повишаване на температурата, те не са показали признаци на повторно заразяване, пишат авторите на изследването.

Чрез вземане на чести проби изследователите откриват, че пикът на пораженията от вируса е достигнат три дни след заразяването на маймуните. Маймуните проявиха по-силен имунен отговор след първата инфекция, произвеждайки повече неутрализиращи антитела, които може би са ги предпазили от краткосрочна реинфекция, пишат учените.

Необходими са повече експерименти, за да се види колко дълго остава тази имунна защита, съобщават авторите на изследването.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Туристическите обекти в Египет отново приемат посетители
Туристическите обекти в Египет отново приемат посетители
Ремонт на пътя Русе-Кубрат - през септември. Протестите продължават
Ремонт на пътя Русе-Кубрат - през септември. Протестите продължават