НОВИНИ

Макрон предложи разпределянето на международната помощ в Ливан да се координира от ООН

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:01, 09.08.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Международната общност няма да предаде ливанския народ, се казва в комюнике след края на донорската конференция, организирана по инициатива на френския президент и ООН.

Макрон призова за бърза и ефективна подкрепа и поиска разпределянето на международната помощ в Ливан да се координира от ООН. Самите ливанци обвиняват управляващите си в корупция и некомпетентност.

"Заедно трябва да направим всичко възможно, за да не надделеят насилието и хаоса. Онези, които имат интерес от разделението и хаоса са силите, готови да рискуват ливанския народ, мира и стабилността на Ливан и на целия регион. Затова сега бъдещето на Ливан е поставено на карта. На ливанците и на целия регион", каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

След бурна нощ на протести, ливанците показаха решимост да предизвикат промяна в управлението на страната. Във вечерните часове демонстранти влязоха в четири правителствени сгради, сред които две министерства.

"Влязохме в министерствата, за да покажем, че политиците само си седят на столовете. Хората са гладни. Така става, когато хората са гладни", каза Абдала, протестиращ.

Министърът на информацията обяви, че се оттегля заради провала на кабинета да проведе реформи и се извини на ливанците за това, че ги е предала.

"В отговор на исканията на хората за промяна, обявявам своята оставка от правителството, като желая на моя обичан ливански народ да възвърне своите сили по-скоро и да поеме по пътя на единството, стабилността и благоденствието", каза министърът на информацията на Ливан Мана Абдел Самад.

Протестите продължават близо до парламента в Бейрут и тази вечер. 158 души загинаха, над 6000 са ранените, без дом са близо 300 000, Щетите от взрива на пристанището се оценяват на близо 15 милиарда долара. Във връзка с разследването на причините за взрива са задържани 16 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След новините: Как три дами се озоваха срещу несменяемия Лукашенко?
След новините: Как три дами се озоваха срещу несменяемия Лукашенко?
Четирима кандидати за президентските избори в Беларус. Коя е Светлана Тихановска?
Четирима кандидати за президентските избори в Беларус. Коя е Светлана Тихановска?