НОВИНИ

Макс Верстапен спечели Гран при на Нидерландия и записа девета поредна победа през сезона

макс верстапен спечели гран нидерландия записа девета поредна победа сезона
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:18, 27.08.2023
Чете се за: 04:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Световният шампион и лидер в класирането Макс Верстапен от Нидерландия не остави шансове на конкурентите си и на Гран при на Нидерландия във Формула 1. Верстапен записа девета поредна победа през сезона, трета поредна в родината си и общо 11 през кампанията. Така той изравни рекорда на Себастиан Фетел. Въпрос на време е само пилотът на Ред Бул да триумфира с трета поредна титла.

Състезанието премина през моменти на проливен дъжд, каквато бе и прогнозата, което накара пилотите да влизат извънредно в бокса за смяна на гуми.

Седем обиколки преди края състезанието бе спряно с червен флаг за близо половин час заради локвите, които се образуваха на пистата и ниската видимост. След прекъсването болидите бяха водени от кола на сигурността за една обиколка.

След подновяването Макс Верстапен все пак успя да направи аванс от повече от три три секунди пред испанеца Фернандо Алонсо с Астън Мартин, който завърши втори, а на трето място остана съотборникът на Верстапен в Ред Бул Серхио Перес. Верстапен завърши с време 2:24.04.411 часа. Това бе и седми подиум за Фернандо Алонсо през 2023 година.

"Невероятно. Нещата не станаха лесни за нас предвид времето, за да вземем правилните решения. Невероятно горд съм. Вече бях настръхнал, когато изпълняваха националния химн преди старта. Дори и с лошото време, дъждът, феновете не спираха да ни подкрепят. Атмосферата беше изумителна. Ще се насладя на този уикенд. Винаги е трудно. Напрежението е налице и съм много щастлив да спечеля тук", сподели Верстапен след успеха си.

Мексиканецът обаче получи наказание от 5 секунди, което качи на подиума французина Пиер Гасли от тима на Алпин. Испанецът Карлос Сайнц от Ферари и Люис Хамилтън от Мерцедес се бориха до последно ожесточено за петото място, но пилотът на скудерията на позволи да бъде изпреварен в последните 4 обиколки. В зоната на точките завърши още Ландо Норис, тайландецът Александър Албон с Уилямс, австралиецът Оскар Пиастри с Макларън, французинът Естебан Окон с Алпин.

Макс Верстапен, който тръгна от първа позиция, поведе още в началото пред британеца Ландо Норис с Макларън и Фернандо Алонсо. Заради дъжда обаче Верстапен и Алонсо влязоха почти веднага в бокса за смяна на гумите и Серхио Перес поведе като лидер. Скоро Верстапен си върна лидерската позиция с новите гуми и не я изпусна до края, като преди червения флаг бе натрупал солиден аванс пред преследвачите.

Пилотът на Ферари Шарл Льоклер бе принуден да напусне пистата в 43-ата обиколка, след като влезе в бокса, а болидът му не успя да продължи заради щети по него.
От състезанието отпаднаха още американецът Логан Сърджан с Уилямс, китаецът Чжоу Гуанюй с Алфа Ромео и британецът Джордж Ръсел с Мерцедес.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 80% от българите покриват трудно ежедневните си разходи
Близо 80% от българите покриват трудно ежедневните си разходи
Ансамбълът на България завърши на седмо място на финала на ленти и топки на световното първенство по художествена гимнастика
Ансамбълът на България завърши на седмо място на финала на ленти и топки на световното първенство по художествена гимнастика