НОВИНИ

Мария Габриел: Виенският икономически форум се превърна в традиция не само в Австрия, но и в Европа

Николай Минков
от Николай Минков
09:45, 22.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
мария габриел виенският икономически форум превърна традиция австрия европа
Слушай новината

Виенският икономически форум се превърна в традиция не само в Австрия, но и в Европа. Той имаше водеща роля в насърчаване на икономическото сътрудничество в Европа. Това заяви Мария Габриел и допълни, че форума се е утвърдил като платформа за визионери.

"Вярвам, че разбрахме, че връзките между нас са споделените демократични ценности. Светът се промени, което наложи предприемане на амбициозни мерки. Регионът бе подложен на геополитическите предизвикателства. Войната в Украйна сложи край на близо 80 години на мир в Европа. Вярвам, че всички ще продължим да подкрепяме Украйна. В Близкия Изток трябва да положим усилия да прекратим хуманитарна катастрофа.

Габриел посочи, че усилията от които не може да се отстъпи, е гарантиране на суверенитета на държавите. Акцентира върху нуждата от подкрепата за Западните Балкани по пътя към Европа. Вярвам, че всички можем да превърнем амбицията в полза за всички граждани. Нужни са общи приоритети за региона, добави тя.

Мария Габриел даде пример с влизането в Шенген по суша за България и Румъния:

"Трябва да бъдат премахнати пречките пред сухопътни граници, защото това означава икономическо сътрудничество. Има и други регионални приоритети, като свързаност - транспортна, икономическа, дигитална. От Адриатическо до Черно море и инициативите, свързани с тях. Нужна е свързаност с Черноморския регион, но регион свободен от заплахи."

Тя припомни общата инициатива за противоминната група, която изграждат ВМС на България, Турция и Румъния, Коридор № 8, инициативата "Три морета", Коридор Север-Юг. Нужни са проекти между държавите на база на тези инициативи. Не подмина и темата за енергийната сигурност. Подчерта ролята на България за диверсификация и връзките ни със съседните страни. Габриел акцентира и върху инвестициите във високите технологии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасени са повечето произведения на изкуството от изгорялата историческа сграда в Копенхаген
Спасени са повечето произведения на изкуството от изгорялата историческа сграда в Копенхаген
Волейболистът Аксел Трухчев се завърна в Нефтохимик 2010
Волейболистът Аксел Трухчев се завърна в Нефтохимик 2010