НОВИНИ

Мария Петрова: Който успее да издържи до последното съчетание и играе без грешка, той успява да се качи на стълбичката

Мария Петрова
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:54, 28.08.2023
Чете се за: 05:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Трикратната световна шампионка Мария Петрова заяви, че е щастлива от постигнатите резултати на българските състезателки на световното първенство по художествена гимнастика във Валенсия, което БНТ излъчи на живо през изминалата седмица.

България спечели отборната световна титла. Боряна Калейн завоюва два сребърни медала на финалите на отделните уреди - бухалки и лента. Стилияна Николова спечели бронзов медал на топка. Калейн успя да вземе и втора индивидуална квота за България за Олимпийските игри в Париж.

Петрова беше част от състезанието в ролята на вицепрезидент на Техническия комитет към Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

"Беше много дълго, емоционално и тежко състезание като формат. Напрегнато от гледна точка на това, че е квалификация за олимпийските игри. Отборите бяха всички много подготвени, всеки се бореше докрай за това, за което е дошъл, да играе по най-добрия начин. Виждате публиката, аплодираше абсолютно всички. Наистина едно тежко, но прекрасно световно първенство като състезание", заяви Петрова, която е и вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика.

"Изхождайки от моя опит като гимнастичка, може да звучи банално, но е абсолютен факт, едно е да стигнеш до върха, а още по-трудно е да се задържиш на него. Ние имаме световни шампионки от София миналата година с ансамбъла. Боряна Калейн е европейска шампионка, тук на това състезание Стилияна Николова взе бронзов медал, още два медала за Боряна и отборната титла е наша. Аз съм много щастлива от постигнатите резултати, защото всеки се бори. Ние сме максималисти българите, искаме всичко на всяка цена, но това е състезание и печелят тези, които държат докрай", добави тя.

Ансамбълът в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Радина Томова, и индивидуалистките Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева спечелиха отборната титлата за страната след 30-годишно прекъсване. През 1993 година отново в Испания, но в град Аликанте, отборни шампионки стават Мария Петрова, Юлия Байчева и Бранимира Маркова.

"Знаете ли, спомените от тази публика никога няма да забравя. Тяхната подкрепа, тяхната енергия, с която зареждат всички нас е незабравима. Всеки състезател е щастлив, щастлив е, че е част от всичко това. Това е част от спорта художествена гимнастика, която събира толкова много и различни хора на едно място. Горда съм, че съм българка, че съм била преди 30 години на терена, а сега след 30 години, съм от другата страна на терена и се радвам на нашите успех", добави Петрова.

Тя разкри, че може да има промени в правилника относно формата на тези големи състезания, за да не бъдат тежки за гимнастичките.

"Като представител на Международната федерация и вицепрезидент на Техническия комитет аз нямам право да говоря нищо конкретно за това, което е свързано с нашата работа, съдийство и правилници, но ще продължаваме напред да работим по същия начин, да даваме и да подкрепяме всеки един, който се старае и работи да получи заслуженото. Но да, мислим в тази посока - в посока такава, че форматът да бъде оптимален. Да бъде добър за всяка една от гимнастичките, защото ние сме тук заради тях и заради всички останали, които сме свързани - ние, публика, медиите. Всеки един участник от това състезание трябва да се чувства удовлетворен от това, че е бил тук, а не да е изморен", коментира Петрова.

Според нея най-важното за българските състезателки е да бъдат постоянни в изявите си на състезанията.

"Ние трябва да бъдем постоянни, да бъдем постоянни в представянето си на международното поле. Ще се повторя, но който успее да издържи от едно състезание до последното съчетание и играе без грешка с всички елементи, които са му заложени, той успява да се качи на стълбичката", завърши трикратната световна шампионка.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност в Рилския манастир - 80 години от смъртта на цар Борис III
Засилени мерки за сигурност в Рилския манастир - 80 години от смъртта на цар Борис III
Славия и ЦСКА 1948 слагат точката на седмия кръг в Първа лига
Славия и ЦСКА 1948 слагат точката на седмия кръг в Първа лига