НОВИНИ

Марк Селби грабна четвърта световна титла

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:14, 04.05.2021
Чете се за: 01:00 мин.
Други спортове
марк селби грабна четвърта световна титла

Веселяка от Лестър стана едва петият снукър играч, който вдига за четвърти път трофея от надпреварата, която се провежда в шефилдския театър "Крусибъл".

Селби надигра в страхотен финал с 18:15 фрейма Шон Мърфи и по този начин се завърна на световния връх за първи път от 2017 година.

Решаващата сесия започна при 14:11, като до почивката двамата майстори на щеката си размениха по два фрейма, довеждайки резултата до 16:13 в полза Марк Селби.

В 30-ия фрейма световния №2 се доближи само на една партия от победата, реализирайки сенчъри брейк от 120 точки, неговата втора серия над 100 точки в сблъсъка за трофея.

Мърфи обаче не се предаде и отговори на свой ред с два поредни сенчъри брейка - 100 и 103 точки, намалявайки изоставането си на 15:17.

В следващия фрейм обаче Селби взе своето и така за четвърти път в своята кариера той вдигна световната титла, след успехите му през 2014, 2016 и 2017 година.

Играчът от Лестър бе награден лично от Бари Хърн, който се оттегля от поста председател на World Snooker, но остава завинаги човека, извел снукъра до най-високата международна сцена.

Освен това Селби получи и чек за 500 000 паунда, а също така се нареди и редом до големите шампиони Стивън Хендри, Стив Дейвис, Рони О'Съливан и Джон Хигинс, които имат по четири или повече триумфа в Крусибъл.

Шон Мърфи пък пропусна да подобри рекорда на Марк Уилямс за най-голяма пауза между две световни титли, след като Магьосника стана световен шампион за първи и последен път засега преди 16 години.

От 2005 година насам обаче Мърфи губи трети пореден финал, като за втори пореден път той отстъпва с 15:18 в спора за титлата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Трябва да ваксинирате по 30 хиляди на ден
Борисов: Трябва да ваксинирате по 30 хиляди на ден
Енджи Касабие: Организмът ни има нужда от почивка след храната по Великденските празници
Енджи Касабие: Организмът ни има нужда от почивка след храната по Великденските празници