НОВИНИ

Машинист от БДЖ е срязал спирачките на локомотива в Лом

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
15:50, 05.06.2024 (обновена)
5622
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Саботаж отвътре в железниците. Служител на БДЖ е срязал маркучите на спирачките на влака в Лом. Причината - да отмъсти на свой колега, също машинист. Скандалната постъпка е изложила на риск живота на пътниците.

Около 4.30 ч. сутринта на 1 юни 49-годишният машинист от бригадата в Лом чупи предното стъкло на локомотива и прерязва пет маркуча от пневматичната машина, която захранва спирачките. Причината:

"Лични мотиви, касае се за някакъв вътрешен служебен конфликт и воден от стремеж и желание да навреди на другата бригада е предприел тези действия, които са много тежки по своето съдържание и последици", съобщи Олег Димитров, наблюдаващ прокурор в Окръжна прокуратура - Монтана.

Машинистът е с чисто съдебно минало. На този етап от разследването не се разкрива каква е била причината за конфликта с неговите колеги.

"Парадоксалното е, че той е бил добър работник, не е имал никакви провинения. Характеристиките са му много добри, даже се е отличавал в работата има и поощрения в работата, това което е извършил е парадоксално", заяви Димитров.

В позиция до БНТ от БДЖ посочиха, че за първи път стават свидетели на толкова сериозен конфликт между служители и редовно хората, работещи в железниците, преминават психотестове и медицински прегледи. А задържаният машинист е освободен от работа, докато тече разследването.

Локомотивът е бил със закачени вагони, за да тръгне на курс. Чиста случайност е, че служителите забелязали срязаните спирачки на 87-тонната машина, което е предотвратило сериозен инцидент.

"Сами разбирате, когато се увредят спирачките и спирачната система на една влакова композиция - какъв огромен риск е това", каза наблюдаващият прокурор в Окръжна прокуратура - Монтана.

Нанесените щети по локомотива са оценени на 5000 лева. Ако машинистът бъде признат за виновен, законът предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зоотерариум гостува в Благоевград за Деня на околната среда (СНИМКИ)
Зоотерариум гостува в Благоевград за Деня на околната среда (СНИМКИ)
Лазар Марин е първото ново име в Крумовград
Лазар Марин е първото ново име в Крумовград