НОВИНИ

Медици от Котел сигнализират, че няма клинични пътеки за долекуване на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 15.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Липсват клинични пътеки за долекуване на пациенти, прекарали Ковид. За този проблем съобщиха от Специализираната болница за рехабилитация в Котел. Лекарите твърдят, че по време на пандемията има отлив на желаещи да се лекуват в санаториуми.

Единствената причина е страхът от Ковид, уточни в "Денят започва" д-р Цветан Влахов, управител на Специализираната болница за рехабилитация в Котел.

Ако преди пандемията Специализираната болница за рехабилитация в Котел е била пълна, в момента капацитетът ѝ е зает едва на 20%.

"От миналата година, от началото на пандемията, има масов отлив на желаещите да постъпят за рехабилитация и единствената причина е страхът от Ковид", заяви д-р Цветан Влахов - директор на СБР Котел.

Заради липсата на работа и адекватно заплащане, рехабилитатори и медицински сестри напускат и се ориентират към други професии.

"Дори някои станаха учители, тъй като там се предлага по-високо възнаграждение, отколкото е в системата на здравеопазването", уточни д-р Цветан Влахов.

Той вижда изход от ситуацията в разкриването на клинична пътека за долекуване на пациенти, преболедували Ковид. По думите му Асоциацията по физикална рехабилитация е разработила алгоритъм за такава пътека.

"Тя няма да натовари Здравната каса, в същото време ще подпомогне всички болници за рехабилитация за допълнително финансиране, тъй като от една страна има много пациенти, които се нуждаят от такава рехабилитация, която е крайно важна след острия период, а от друга страна пък болниците се нуждаят да получат допълнително финансиране", обясни д-р Цветан Влахов.

Според д-р Влахов всяка една болница разполага и с апаратури, и с подготвен квалифициран персонал, за да може да работи по такава клинична пътека.

Лекарите очакват решението на националната здравна каса.

Репортаж на Калчо Петков, Венета Николова, Деян Маринов

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо отсечка от Аспаруховия мост отново е за ремонт?
Защо отсечка от Аспаруховия мост отново е за ремонт?
"Карин дом" във Варна се нуждае от средства за новия си терапевтичен център
"Карин дом" във Варна се нуждае от средства за новия си терапевтичен център