НОВИНИ

Международни графити артисти преобразяват подлеза на бул. „България“ и „Тодор Каблешков“ (СНИМКИ)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:04, 24.08.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
международни графити артисти преобразяват подлеза бул bdquoбългарияldquo bdquoтодор каблешковldquo снимки
Слушай новината

Графити, изобразяващи четирите сезона преобразяват стените на подлеза между столичните булеварди „България“ и „Тодор Каблешков“. Проектът е част от програмата на Столичната община за предоставяне на възможност на хората на графити изкуството да творят в градска среда.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно с районните кметове Димитър Божилов на „Триадица“ и Теодор Петков на район „Витоша“ и общинския съветник Стефан Марков видяха на място как върви работата по създаване на нов облик на пространството, в което артисти от 6 държави и България рисуват пейзажи, символизиращи пролетта, лятото, есента и зимата.

„Приехме програма, с която улесняваме възможността талантливите графити - артисти да имат пространства, където легално да могат да организират събития, така че да се превърнат в свободни пространства за нашите таланти. Мисля че това е начинът, по който можем институции, представители на гражданското общество, неправителствени организации, активните граждани в кварталите, районните администрации и частният бизнес да подпомагаме изявите, защото София е град с много таланти“, заяви Георги Георгиев.

По отношение на вандалските прояви, председателят на съвета коментира, че продължава работата по изчистването на знакови сгради в историческия център на София.

„Наред с тези инициативи припомням, че вече 5 са сградите, на които напълно безплатно предлагаме възможност да бъдат възстановени фасадите, единствено е необходимо, когато те са били обект на вандализъм, да вземат решение на етажната собственост“, посочи Георги Георгиев.

Деляна Ангелова от фондация Visionary подчерта, че такива мащабен проект, какъвто е този в подлеза между „България“ и „Тодор Каблешков“ не е възможен без подкрепата на всички отрасли.

“Радваме се, че можем да съберем на територия от 400 кв. м. художници от Бразилия, Колумбия, Испания, Австрия, Германия, Великобритания и България, да говорим заедно на един глас за климатичните промени, затова че четирите сезона вече не са активни за страната ни. Искаме по положителен начин пред картините да си спомняме за нашите 4 сезона“, каза тя.

Снимки: Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП: Сектор "Домашно насилие" ще централизира дейността на МВР в защита на жертвите на насилие
ПП: Сектор "Домашно насилие" ще централизира дейността на МВР в защита на жертвите на насилие
ФИФА откри дисциплинарно производство срещу шефа на футбола в Испания, който целуна капита на женския тим
ФИФА откри дисциплинарно производство срещу шефа на футбола в Испания, който целуна капита на женския тим