НОВИНИ

Милионер иска да построи първия "интелигентен град"

Михаил Петров
от Михаил Петров
12:01, 22.03.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Любопитно
Снимка: BLOCKCHAINS
Слушай новината

Град, в който всичко се осъществява посредством технологиите. Хората купуват стоки само в цифрова валута и живеят в сгради с „интелигентни“ функции. Захранването е изцяло от възобновяеми енергийни източници. И всичко това насред пустинята в Невада.

Тази картина за утопичен град става все по-реална след като милионерът Джефри Бърнс представи проекта си за първия по рода си „интелигентен град“, управляван изцяло от компания.

Бърнс, който е изпълнителен директор на Blockchains LLC, иска компанията му да се установи в окръг Стори, Невада и да създаде собствен утопичен град.

През 2018 г. той купува 27 хил. хектара земя в окръга с тази идея. Милионерът предлага да изгради 15 хиляди домове и 3 милиона квадратни метра индустриално пространство в рамките на 75 години.

Градът ще работи изцяло на блокчейн, като жителите му ще заплащат стоки само в цифрова валута. Те ще съхраняват всички свои финансови, медицински и дори лични данни в индивидуален блокчейн акаунт. Блокчейнът е технология, която съхранява и предава данни, свързани помежду си под формата на блокове. Тя позволява на всеки, който има достъп до базата данни да проверява информацията в нея.

Селището ще носи името „Painted Rock” и ще включва всичко типично за един град – къщи, училища и фирми. Градът ще бъде разделен на две части – жилищна и индустриална част, изцяло захранвани от възобновяеми енергийни източници. Планира се още сградите да имат „интелигентни“ функции.

За да бъде възможна реализацията на този проект, Бърнс предлага законови промени в щата Невада, които да позволят т.нар. „иновационни зони“. Това ще даде правомощия на компаниите да управляват обществени ресурси, да създават свои съдебни системи и да събират данъци. Според създателя на проекта, правителството не предлага варианти за създаване на общности, в които хората могат да използват технологиите по нов начин.

“Искам да създам място, където да можем да преосмислим нещата и да демократизираме демокрацията“, казва Бърнс.

Планът предстои да бъде обсъждан публично. Губернаторът на Невада Стив Сисолак подкрепя идеята, като в нея той вижда възможност за укрепване на икономиката на щата след тежкия удар от пандемията.

„Няма съмнение, че това е голяма идея, но нашият щат не се страхува да мисли мащабно.“, споделя Сисолак.

В следващите няколко месеца ще се разработва закон, който да позволи на компаниите да създават „самоуправляващи се“ зони. Ако законът бъде приет всяка технологична компания, разполагаща с повече от 200 квадратни метра земя, ще може да създава подобни „иновационни зони“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без следа от изчезналия в Рила турист, акцията продължава
Без следа от изчезналия в Рила турист, акцията продължава
Димитър Илиев в "Арена спорт": Цялата нация стиска палци Ясен Петров да запали искрата
Димитър Илиев в "Арена спорт": Цялата нация стиска палци Ясен Петров да запали искрата