НОВИНИ

Министър Петко Николов: Източна Европа предлага много възможности за икономически растеж

Николай Минков
от Николай Минков
10:52, 22.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
министър петко николов източна европа предлага възможности икономически растеж
Слушай новината

Източна Европа предлага много възможности за икономически растеж и вярвам, че България може да играе основна роля в този процес. Това заяви министърът на икономиката Петко Николов по време на Виенския икономически форум в София.

Европейската автономност е от важно значение за икономическата стабилност. България подчертава важна роля на ефективната политика на съюза, за да укрепи индустриалната база на Европа и да възстанови верига за доставки. Целта е да се намали зависимостта на ЕС от суровини и технологии. Нужно е да е повишим производствения и технологичен капаците, подчерта Николов.

Нужни са инвестиции в човешки капитал, инфраструктура, в инфраструктурна свързаност и в индустриалните зони. Според министъра, проблем е недостатъчната липса на интеграция със Западните Балкани, който трябва да бъде решен.

Пълното присъединяване към Шенген ще осигури икономическа сигурност за всички икономики в региона. Общият ефект от присъединяването на България по суша в Шенген се оценява над 1 млрд. лева загуби годишно в регионален аспект. България подкрепя присъединяването на всички държави от Западните Балкани към ЕС. Разширяването на транспортната и енергийна регионална свързаност е ключова за справяне с нарушените вериги на доставки. Инициативата Виенски икономически форум е възможност за икономическо развитие не само за региона, но и за целия ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога американската помощ за Украйна ще достигне до фронтовата линия?
Кога американската помощ за Украйна ще достигне до фронтовата линия?
Ваня Григорова става кандидат-депутат
Ваня Григорова става кандидат-депутат