НОВИНИ

Министърът на икономиката: Бордът на ДКК не е консултиран политически

Николай Минков
от Николай Минков
11:44, 28.08.2023
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Новият борд на ДКК не е консултиран политически, потвърди министърът на икономиката Богдан Богданов, с аргумента, че те са експерти и имат за задача да подготвят до 6 месеца прозрачен конкурс за ново ръководство на ДКК и на държавните дружества под неговата шапка. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини Богданов, че взима еднолични решение и това заплашва здравината на сглобката.

Като един от основните приоритети Богданов посочи изготвянето на пълен анализ на публичните предприятия, чиято цел ще бъде стигането до заключения как тези предприятия да работят по-ефективно.

ДКК управлява капитал от над 1 млрд. лв. Дружеството обаче няма годишен финансов отчет и за 2021 год. и за 2022 год.

"Тези отчети са пряко свързани с плащането на дивидент от държавата. Липсата на бизнес програми е друг аспект. Към момента от 11 дружества, 6 нямат бизнес програма за 2022 година. Бизнес програмата на ДКК за 2018 година е била представяна през септември 2021, когато тя трябва да се отчита, те са я представяли", каза Богданов.

Министърът на икономиката добави, че близо 600 млн. лв. са изхарчени за ремонт на язовири, като голяма част от обществените поръчки са били възлагани по непрозрачен начин и са с констатирани сериозни проблеми, които са документирани

"Нямаме нито един язовир приет по надлежния ред, с качествено изпълнени ремонти. Дори предадените на документи 10 язовира, всички от тях имат проблеми след ремонти. Около 39 млн. за застраховки, 16 млн., закупуване на дронове за мониторинг на язовири, тях все още ги няма. 16,5 млн за водоснабдяване на Перник, отново без обществена поръчка. Над 80 млн. авансово за правителствен комплекс. За да може ДКК да даде тези пари, тя ползва кредит от ББР за който плаща лихви. Милиони са платени за лихви", поясни Богданов.

Той заяви, че ще предстои намаляване на възнагражденията, както и намаляване на броя представители на съответните бордове.

"Целта ни е първо оптимизиране на разходите, според нуждите и целите на предприятието. Ще намалим с 50 на сто възнаграждения в бордовете и на изп. директорите. Екипът ми ще работи с новите възнаграждения. Второ, предстои намаляване на представителите на бордове, ограничаване на представителни разходи. С такива ще разполагат дружества с годишен оборот 10 млн. лв. с лимит 5 хил. лв. чрез карта, без пари на ръка", поясни Богданов.

Стана ясно и че основен фокус на ДКК е максималната ефективност на дружествата.

"МИ не се намесва в оперативната работа на дружествата. Задавам и конкретни цели. Пълен анализ на дружествата под шапката на ДКК, като основен фокус е максимална ефективност на дружествата и актуализиране на бизнес програмите за 2023 и 2024 година. Друга важна задача пред ДКК е централизираната система за мониторинг и контрол да е готова до 30 януари", добави министъра на икономиката.

Дългът на ДКК към ББР се очаква да се преструктурира до края на декември. Богданов добави, че дейността на ДКК не бива да се свързва с политически влияния.

"До 6 месеца ние ще организираме конкурс, прозрачен, с който да номинираме новия екип, който би поел ДКК и да контролира дружествата под него след това. Колегите, които са тук, влизат с ясната задача да изпълнят заложените цели, всеки един от тях е избран лично от мен. Да, не сме имали консултации било то политически, парламентарни и т.н. за избора на конкретния екип, който аз днес ви представям", обясни той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват чиста ли е морската вода в Царево и Приморско - какво показват резултатите
Проверяват чиста ли е морската вода в Царево и Приморско - какво показват резултатите
Симон Байлс спечели рекордна осма титла в многобоя на шампионата на САЩ по спортна гимнастика
Симон Байлс спечели рекордна осма титла в многобоя на шампионата на САЩ по спортна гимнастика