НОВИНИ

Министрите на енергетиката и на индустрията посетиха терминала за втечнен газ Ревитуса (СНИМКИ)

министрите енергетиката индустрията посетиха терминала втечнен газ ревитуса
bnt avatar logo
от БНТ
14:14, 04.11.2022
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на енергетиката и на икономиката и индустрията - Росен Христов и Никола Стоянов, посетиха гръцкия терминал за втечнен природен газ Ревитуса. Домакин на срещата беше изпълнителният директор на гръцкия оператор ДЕСФА Мария Рита Гали, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство.

В нея взеха участие и директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. По време на обиколката на терминала бяха обсъдени възможностите за дългосрочно стратегическо сътрудничество. Сред основните коментирани теми бе и потенциалната възможност за увеличаване на техническия капацитет на интерконектора Гърция - България от 3 на 5 млрд. куб. метра годишно.

Обсъдено бе и инсталирането на допълнителни компресорни мощности за увеличаване на налягането в системата на гръцкия газопреносен оператор, както и времевия период за реализацията, формата и участието при финансирането на тези дейности. Делегацията проследи и процеса по разтоварване на танкера с втечнен природен газ от Норвегия, предназначен за доставка през месец ноември по договора между гръцки доставчик и "Булгаргаз".

Срещата е част от двудневното посещението на българска делегация в Гърция, водена от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Снимки: Министерство на енергетиката

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски се класира на полуфинал в Тунис
Александър Донски се класира на полуфинал в Тунис
Министър Лечева награди медалистите от европейските първенства по бокс и джудо
Министър Лечева награди медалистите от европейските първенства по бокс и джудо