НОВИНИ

МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

мосв данни замърсяване българската акватория черно море
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:44, 21.06.2023
Чете се за: 03:47 мин.
Общество
Слушай новината

Министерството на околната среда и водите осигурява постоянно и пълно проследяване на възможни екологични щети в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

По обобщени данни от направените анализи, в които е включена актуалната прогноза за времето до 24 юни от Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“, и от сателитни наблюдения, няма данни за наличие на замърсяване в българската акватория на Черно море.

Изпратените данни от Института за космически изследвания и технологии към БАН до Басейнова дирекция „Черноморски район“ на района на Черно море около Одеса също не засичат подобно замърсяване.

БДЧР и Регионалната лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда, на 20 юни осъществи седмичния мониторинг за качеството на крайбрежните морски води от три брегови пункта - Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Към извършвания до момента мониторинг са включени допълнителни показатели, за да се следи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море.

Местоположението на пунктовете е съобразено с възможностите за достъп по море, посоката на доминиращите течения и наличните за района батиметрични данни. Следи се потенциалният риск от замърсяване на морската околна среда вследствие на военните действия. Проследява се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата ситуация са включени и допълнителни показатели (пестициди и др.). До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели.

Следи се състоянието не само на крайбрежните, но и на водните течения навътре в морето. Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Честота на пробовземане е достатъчна, за да бъде направена обективна оценка за моментното състояние на морските води. Резултатите ще бъдат своевременно предоставени на компетентните органи, съобразно необходимото време за анализ на определените показатели в пунктовете.

МОСВ всекидневно обменя информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Ролята на МОСВ е да извършва мониторинг и да информира институциите, които носят отговорност за превенцията и отговора на установените рискове. Актуална информация за резултатите от направените измервания ще се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горещо време и летни температури
Горещо време и летни температури
Откриха високотехнологична оранжерия за марихуана в село Добровница
Откриха високотехнологична оранжерия за марихуана в село Добровница