НОВИНИ

МС отпусна близо 1 млн. лв. за ремонт на храм „Св. Иван Рилски“ в Лондон

живо министерският съвет събира заседание
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
15:47, 18.09.2024
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството одобри близо 1 млн. лева за ремонт на храм „Св. Иван Рилски“ в Лондон. Храмът се намира в сградата на българското посолство.

С проекта на постановление се предлага одобряването на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. по „Политика в областта на правото на вероизповедание“, бюджетна програма „Вероизповедания“, за капиталови разходи в размер на 928 188 лв., за Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа, за реконструкция, ремонт и оборудване на храм „Св. Иван Рилски“.

През ноември 2023 г. стартира работата по реконструкцията на храма, като преди това бяха предприети необходимите административни процедури към общината в район Кенсингтън, Лондон. След множество дейности по събаряне на вътрешността на отделеното помещение за храм, укрепване на сградата и др. вече се пристъпва и към поставяне на врати, прозорци, окабеляване, мазилки, вентилационна система, ел. система, отопление и др., за да бъдат налице всички необходими условия за завършването на храма през 2025 г. Това ще предостави възможност голямата българска общност във Великобритания да има свой собствен функциониращ храм. Обособяването на духовно средище е от ключово значение, тъй като поради липса на храм представителите на българската общност там посещават руски, сръбски и гръцки православни храмове, където попадат и под чужди политически влияния.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската комисия призова за частична забрана за пушенето на открито
Европейската комисия призова за частична забрана за пушенето на открито
Пожар на локомотив спря влака София - Варна край Чирпан
Пожар на локомотив спря влака София - Варна край Чирпан