НОВИНИ

МС прие пакета данъчни закони: 0% ДДС за хляба до средата на 2024, все още не е ясна ставката за ресторантите

изплащането пенсиите започва август
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 06.11.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

На извънредно заседание днес Министерският съвет прие пакет от данъчни закони, които трябва да разгледани от парламента преди обсъждането на Бюджет 2024.

Промените предвиждат до средата на следващата година да се запази нулевият ДДС за хляба и брашното. Все още не е ясно дали ще остане намалената ставка за ресторантите.

Получени предложения от ресторантьори и хотелиери за изсветляване на бизнеса. Една от мерките е да се въведат ПОС терминали задължително във всички заведения 2, 3, 4 и 5 звезди и само най-малките да са освободени. Също така, за да се изсветлят трудовите доходи в бранша, се предлага задължително да се плащат по банков път заплатите в заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди, като същевременно да има минимални ставки за персонал, които да са по-високи от минималната работна заплата – за най-ниско платените длъжности те да започват от 1000 лв., посочват от финансовото министерство.

„Ако всичко това бъде прието, тогава ставката от 9% ДДС може да остане като временна мярка, тъй като хазната ще събере повече средства по този начин, отколкото през увеличение на ДДС. Ако не бъде прието, поддържаме 20% ДДС. Изборът е на парламента – дали да приеме пакета от изсветляване или да приеме ставка от 20% ДДС“, коментира финансовият министър Асен Василев.

Предлага се също всички заведения за хранене, които са под оборот от 100 000 лв., да преминат на патентен данък. Така приходите от тяхната печалба ще отидат директно в общините, които така или иначе упражняват контрол, а сега ще имат и един хубав източник на приход, обясни министърът.

Той припомни, че данъчните закони са били публикувани за обществено обсъждане още в края на септември.

"След приемането им ще бъде фиксирана и приходната част от бюджета и парламентът ще може да го приеме преди края на годината, каза финансовият министър.

Асен Василев представи и част от параметрите на бюджета за следващата година. Той е разчетен при инфлация от 4,8%, 3,2% реален ръст на БВП, размер на БВП от 205 млрд. лв.

Финалните разчети зависят и от данъчните закони, така че след приемането им на първо четене в ресорната комисия бюджетът ще бъде представен и придвижен към парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилия ще играе контроли с Англия и Испания през март
Бразилия ще играе контроли с Англия и Испания през март
Как ГЕРБ се представя на изборите за кмет на София през годините?
Как ГЕРБ се представя на изборите за кмет на София през годините?