НОВИНИ

Мустафа Карадайъ: Няма формула, при която на всяка цена да бъде подкрепен кабинет

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:28, 08.11.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
мустафа карадайъ бнт разговорите виждаме уста уши
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че партията му винаги е била за диалог между политическите сили именно затова и цялата предизборна кампания на партията му била основана на нормалност и диалогичност.

"За четвърти път отиваме на избори. Структурата на Народното събрание е една и съща, независимо кой е първи и кой - втори, като конкретика от партии. И пети път да отидем на избори пак ще има сходна структура. Въпросът е ние правилно ли разчитаме онова, което ни казват българските граждани със структурата на НС", каза още Карадайъ.

Според ДПС българските граждани ни казват: "Ние ви изпращаме там, не за да се карате и мразите, а да търсите решения на нашите проблеми". И от тази гледна точка от ДПС казват, че диалогът е нужен.

Карадайъ определи моментното ниво на комуникация между партиите като разговори. Надява се, че ще бъде изкачено още едно стъпало напред и ще се премине към диалог, за да се произведе нужното за съставяне на редовно правителство.

"Във всички случаи ние предварително червени линии не поставяме, но няма формула при която на всяка цена да бъде подкрепен кабинет. Например геополитическата ориентация на България за нас не подлежи на ревизия. Отстъпление от демокрацията също няма как да позволим да се случи", подчерта лидерът на "Движението за права и свободи".

БНТ: На фона на факта, че втората политическа сила ясно заяви, че няма да подкрепи първия мандат за съставяне на кабинет, а първата, от своя страна, също каза, че няма да подкрепи втория мандат, къде ДПС вижда изхода за съставяне на редовен кабинет и вярвате ли, че това ще се случи?

- Нека да видим докъде ще доведат разговорите. Ето този разговор днес между първата и втората политическа партия, мен ме обнадеждава, че вървим в правилна посока. Партиите не да се мразят и да имат реваншизъм помежду си, а да търсим приоритети и политики за решаване на проблемите на хората. Това е много добре, че си говорим.

БНТ: Но без кабинет няма как да стане

- Именно разговорите вече са факт, нека те да станат рационални, целенасочени, конструктивни, да минат в полето на диалога, защото в някои от разговорите виждаме, че има само уста, но няма уши. А за да има диалог, трябва да слушаме и да чуваме, и задължително при диалога с опонента, не да виждаме враг, а опонент с различни ценности и приоритети. И по този начин вече можем да стигнем и до правителство. Затова съм обнадежден от това, което виждаме.

Мустафа Карадайъ смята също, че президентът Румен Радев дава достатъчно време на партиите от омразата и реваншизма помежду си да стигнат до ниво разговори. Той подчерта, че от ДПС са готови да разговарят с всички политически сили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За проблемите в сигурността и мигрантската криза - коментар на Деница Сачева и Искрен Арабаджиев
За проблемите в сигурността и мигрантската криза - коментар на Деница Сачева и Искрен Арабаджиев
Двама задържани за убийството на български полицай на границата с Турция - хронология на инцидента
Двама задържани за убийството на български полицай на границата с Турция - хронология на инцидента