МВнР призовава Украйна: Зачитайте правата на малцинството ни в Болградския район

от БНТ
18:43, 19.05.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
мвнр призовава украйна зачитайте правата малцинството болградския район
Снимка: Министерство на външните работи

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е обсъдила в телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба плановете на украинските власти за административно-териториална реформа на Болградския район в Украйна, населен предимно с етнически българи.

"Надяваме се, да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на местното население, което не е съгласно", посочила Захариева по повод административно-териториалната реформа, която предвижда разделянето на Болградския район в Одеска област на 5 общини.

В този контекст тя е припомнила значението на 200-хилядната етническа българска общност в Украйна за двустранните отношения.

"Българско национално малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да бъдат зачитани. Спазването на правата на малцинствата е въпрос и на европейско равнище", подчертала Захариева.

В хода на разговора тя е потвърдила подкрепата на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба е поел ангажимент да провери въпроса и хода на действията по административно-териториалната реформа. Той уверил, че разделянето на Болградския район е административен, а не е политически въпрос.

Екатерина Захариева и Дмитро Кулеба са обсъдили и мерките в двете страни срещу разпространението на коронавируса.

Миналата седмица българското правителство одобри хуманитарна помощ за Украйна като ще бъдат предоставени безвъзмездно 500 комплекта със защитни костюми и материали за нуждите на украинското здравеопазване. България също така реши да окаже и финансова помощ срещу коронавируса на Украйна в рамките на международни организации.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Каква вода пием? ВиК дружества не изпълняват предписания за качеството й
Каква вода пием? ВиК дружества не изпълняват предписания за качеството й
Спират трамваите в Гьотеборг заради COVID-19
Спират трамваите в Гьотеборг заради COVID-19