НОВИНИ

Доц. Кунчев: Ако не спазваме тези мерки, следва да въведем по-строги

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 19.11.2020 (обновена)
6900
Чете се за: 02:22 мин.
Още

Ситуацията в страната е сложна, виждаме, че мерките не се спазват. Съществува мнение, че с тези ограничения влияем на свободите на хората. Това отбеляза в началото на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за разпространението на коронавирус в страната министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. В брифинга участват още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, кметът на София Йорданка Фандъкова и болнични директори.

"Сложна е ситуацията в цялата страна, мерките не получават нужното разбиране и подкрепа от гражданите. Продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус", изтъкна проф. Костадин Ангелов.

"Всички трябва да проявим разбиране, че мерките са задължителни и са важни. Ако сега се лишим от едни права и свободи, максимално скоро ще ги имаме в тяхната цялост", каза още здравният министър.

Най-голям натиск върху системата има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен. От леглата за интензивно лечение най-големият процент на заетост на леглата е в Плевен и Разград, съобщи министърът.

3938 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа при направени 9949 са PCR теста. Към момента 5629 пациенти с доказана коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 313 се намират в интензивни структури, обобщи данните Ангелов.

Националната информационна система показва, че медицинските служители с потвърден COVID-19 у нас са общо 4330. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 137. От тях 41 са установени при лекари, 44 - при медицински сестри, 25 - при санитари, 4 - при фелдшери и 23 - при друг медицински персонал.

В България заболеваемостта вече е 658 на 100 000. На 13-о място сме в Европейския съюз и на 2-ро място на Балканите. По смъртност се нареждаме на 3-то място в ЕС и на второ на Балканите, обобщи данните доц. Ангел Кунчев.

Трябва да вземем решение - да спазваме сега действащите мерките, или следва да преминем към по-строги. Иначе ще има повече заразени и повече смъртни случаи, акцентира доц. Кунчев.

"В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много ефективно решение – или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови значително по-строги мерки, каквито има почти в цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията", заяви доц. Ангел Кунчев и посочи алтернативата: "Другият вариант е да има все повече болни и все повече загубени животи".

В половината поликлиники в София вече има COVID кабинети, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. "За пет дни през тях са преминали близо 1600 души. А антигенни тестове са тествани 1528 от тях. Положителните са 453 или 29%. Това означава, че даваме възможност на хора, които имат притеснение, да се прегледат", поясни тя.

Фандъкова: Не можем да върнем всички ученици в класните стаи

По думите ѝ мерките на обществените места в София се спазват. "7 екипа проверяват ежедневно спазването на мерките, но отново ще наблегнем на контрола, предстои заседание на Щаба в София, в които да коментираме идващите празниците. В никакъв начин не бива да се отслабват мерките в нашия град", заяви кметът на столицата.

Болниците вече са много подготвени и заредени. Повечето от тях са преструктурирани в рамките на две седмици. Осигурихме нужните легла за поемане на натиска от пациенти“, отчете директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той обаче призова хората да спазват мерките, за да не се затруднява допълнително системата на здравеопазването. Всички нуждаещи се ще бъдат прегледани, а при необходимост – хоспитализирани, увери проф. Балтов.

Министър Костадин Ангелов обясни как е било взето решението за "зелените коридори" за пазаруване за възрастните хора. Той призна, че е изненадан от негативните коментари, след като изборът за часовите пояси за зелени коридори са били избрани след разговори с представители на възрастните хора и представители на магазините.

"В самото начало видяхме, че коридорът от 2 часа е недостатъчен и го удължихме, преместихме го следобед. Сега разбираме, че този коридор носи някакъв тип несъгласие и неразбиране в магазините. Задавам си въпроса къде сбъркахме, след като наложихме мярка, която съгласувахме с всички. Сега отново експертите мислят как да направим мярката така, че да има медицинска целесъобразност", обясни проф. Ангелов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България изпадна в Лига С след нулево реми в Дъблин
България изпадна в Лига С след нулево реми в Дъблин
Корнелия Нинова пребори COVID-19 и става доброволец
Корнелия Нинова пребори COVID-19 и става доброволец