НОВИНИ

Енергийният министър: Търсят се възможности за общи доставки на газ за целия регион

енергийният министър търсят възможности общи доставки газ целия регион
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:18, 05.05.2022
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Слушай новината

Работи се по всички възможни сценарии за разширяване на сътрудничеството със страните от региона на база на инфраструктура. Беше подписано споразумение за изграждане на сръбската връзка. Относно търговията с природен газ България и Гърция ще работят заедно. Търсят се възможности за общи доставки на газ за целия регион. Системните оператори на България, Румъния и Гърция ще подпишат споразумение за увеличаване на капацитета за присъединяване на нови зелени мощности за ел. енергия.

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов след международната среща за регионално сътрудничество за енергийна сигурност, която се проведе в резиденция "Бояна".

Фокусът на темите, които бяха обсъдени от енергийните министри на Гърция, Северна Македония, Турция, Румъния, Азербайджан и Украйна, бяха диверсификацията и зеленият преход.

Обсъдено беше и създаването на първа регионална работна група като част от платформата на Европейския съюз за закупуване на енергия. Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев също бяха на форума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Областният управител на Варна връща решения за нов дълг и продажба на общински имоти
Областният управител на Варна връща решения за нов дълг и продажба на общински имоти
Анди Мъри се отказа от мача с Новак Джокович
Анди Мъри се отказа от мача с Новак Джокович