НОВИНИ

ГЕРБ-СДС при президента: Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция

bnt avatar logo
от БНТ
10:15, 06.12.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

В 10.15 часа президентът Румен Радев прие представители на втората политическа сила в 47-ото НС - ГЕРБ-СДС на консултации за съставяне на правителство.

"Вижданията ви за дейността на новия парламент и за характера на управление са важни. Вие безспорно сте партия с богат опит и аз вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост. Вярвам, че също така разбирате, че след изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с нея", заяви Радев.

Както бях критичен към вашето управление, така ще бъда критичен и към всяко друго, подчерта той.

"Тук сме да заявим нашата позиция като опозиция на очертаващото се ляво-либерално управление. Г-н президент, месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година, най-силно по отношение на симпатизантите и членовете на коалиция ГЕРБ-СДС. Въпреки това нашата коалиция е втората в 47-ото НС. Заради тези 600 000 граждани, които ни дадоха доверие, гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция", заяви Десислава Атанасова.

За да има добро управление, е необходимо да има силна и можеща опозиция, допълни тя. Вашият оптимизъм не съвпада с нашата оценка на служебното правителство, защото, според нас, то не успя да отговори на очакванията на българските граждани по отношение на няколко кризи, каза още Атанасова.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

"Обществото ни е твърде разделено и считам, че през тази една година и служебното правителство, и президентската институция положиха усилия да го разделят допълнително. Надявам се, г-н президент, с началото на новия ви мандат, стилът на управление да е друг", каза още тя.

Атанасова обяви, че тази сутрин полиция е влязла в редакцията на в. "Труд", а журналистите са били възпрепятствани да отидат да на работното си място. Призова президента да назначи проверка по случая.

"Тази тема вече беше коментирана, даже имаше призиви към мен от трибуната в парламента да взема отношение към тази медия. Много пъти съм казал, че не се бъркам в работата на изпълнителната власт. Доколкото знам и доколкото обществеността е информирана, става въпрос за неплащани дълго време данъци", отговори Радев.

В 11.30 ч. са третите консултации с представители на ДПС, а в 14.00 ч. президентът ще се срещне с БСП.

Първи на консултации бяха "Продължаваме промяната", които заявиха, че на преговорите между партиите е направен коалиционен документ, който е завършен снощи в полунощ и е изпратен до всички бъдещи партньори.

Кирил Петков: Очакваме 4 вицепремиери и 2 нови министерства

На излизане от президентството Кирил Петков обяви, че в новата структура на Министерския съвет ще има четирима вицепремиери, както и две нови министерства.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво показват проверките на БАБХ за Никулден?
Какво показват проверките на БАБХ за Никулден?
Джервонта Дейвис защити титлата си на световен шампион в WBA
Джервонта Дейвис защити титлата си на световен шампион в WBA