НОВИНИ

Дебатът в Народното събрание по "френското предложение" за Северна Македония

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:07, 24.06.2022 (обновена)
7067
Чете се за: 08:10 мин.
У нас
Слушай новината

След два дни на провалени редовни парламентарни заседания заради липсата на кворум, в Народното събрание тази сутрин се регистрираха достатъчно депутати и заседанието започна.

Първа точка в дневния ред на народните представители е предложението за Северна Македония.

Проекторешението на ДБ за Северна Македония влиза в пленарна зала (Вижте предложението)

На практика парламентът може да даде мандат на МС да одобри предложената от френското председателство за преговорна рамка и да вдигне ветото на РСМ.

Условията за подкрепа в предложението на ДБ:

  • Ефективно изпълнение на договора за добросъседство
  • Гарантиране на правата на българите в РСМ чрез тяхното вписване наравно с другите народи в Конституцията
  • Нищо в процеса на присъединяване не може да бъде тълкувано като признание на съществуването на македонски език
  • Европейски гаранции за изпълнение на условията на България

На вчерашното заседание на Комисията по външна политика "Възраждане" и "Има такъв народ" гласуваха "против" проекторешението, а от БСП се въздържаха. Днес социалистите обявиха, че ще гласуват против проекторешението.

Премиерът в оставка Кирил Петков коментира късно снощи в Брюксел, че не очаква днес Народното събрание да приеме окончателно решение по френското предложение.

Кирил Петков не очаква днес решение на НС за Северна Македония

Всички политически реакции, позиции и коментари по казуса със Северна Македония четете Всички политически реакции, позиции и коментари по казуса със Северна Македония четете ТУК.

Дебатите по предложението на Френското председателство за Северна Македония гледайте на живо по БНТ1 или тук:

По време на дебатите от "Демократична България" изтъкнаха, че най-силния инструмент за натиск е процеса на преговори. Според съпредседателя на формацията Христо Иванов щом френското предложение е неприемливо за Северна Македония, значи защитава българския интерес.

"България не вдига ветото, България подсилва силата на своето вето. Ако Северна Македония не изпълнява поетите ангажименти пред ЕС, ветото ще бъде със силата на цялото европейско семейство. Като не променят конституцията - няма да видят преговори. Политическият прозорец ще се затвори след няколко дни.", предупреди Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

От ГЕРБ- СДС изтъкнаха, че винаги са осъзнавали, че от стратегически интерес за България е Северна Македония и Албания да бъдат членове на ЕС.

"Ние внесохме проект за решение за преговорната рамка, за да сме сигурни, че България няма да изпусне този исторически момент и няма да изпусне шанса да защитим националните си интереси. Борисов и нашето правителство започна този процес и Борисов и нашите депутати от 47-ото Народно събрание ще го завършат." - заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ- СДС.

Когато Балканите имат проблеми, то Европа има проблеми, посочиха от ДПС.

"Всички балкански държави би било добре да бъдем членове на НАТО и ЕС. Онова, което не направи изпълнителната власт за последната година, защото вместо да обещава - трябваше да направи необходимото, е да внесе в Народното събрание темата за разглеждане. Не се направи това и затова ние от ДПС решихме да поемем нашата отговорност и да внесем темата за разглеждане." - каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

От "БСП за България" определиха френското предложение като най-позитивното до момента, но заявиха, че не могат да го подкрепят.

"Когато едната страна се държи по тежък неуважителен начин към страната, която трябва да я пусне, която подпали културния дом в Битоля, чийто министър-председател каза, че това е неприемливо - как ще завърши всичко това, когато отсрещната страна не е готова да приеме тези условия? Предложение, което е дадено преди седмица, следва ли по този бърз начин да бъде в парламента? Всички аргументи, че това трябва да се направи сега, не се вписват в честта и достойнството на българите.", заяви Георги Михайлов от ПГ на "БСП за България".

От "Продължаваме промяната" изтъкнаха, че каквото и да се случи по време на преговорния процес от сега нататък, България може по всяко време да го спре.

"Използваме едно понятие, че майка България трябва да им помага. Когато блудният син се е отрекъл от майка си, трябва ли майката да спре да го търси?" - попита Младен Запрянов ог ПГ на "Продължаваме промяната".

От "Има такъв народ" напомниха, че т.нар. "френско предложение" се различава от заявената българска позиция на Консултативния съвет по национална сигурност.

"Вчера Макрон заяви: ние упражнихме силен натиск. Искам да поздравя премиера Петков! Той работи срещу българската позиция! Няма да имате обществена подкрепа, дори да имате подкрепа в зала. Народните представители ще бъдат национални предатели." - заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

Изказването му провокира ответни реакции. Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров попита как това "предателство" е довело до най-доброто предложение, което България е получавала, а Елисавета Белобрадова от "Демократична България" изтъкна, че националният интерес ще бъде защитен днес.

От ляво смятат, че темата “Северна Македония” е използвана като начин за натиск върху правителството.

"Беше обвиняван премиера, че ще предаде националния интерес - е, не го предаде!" - заяви Георги Михайлов от ПГ на "БСП за България".

От "Има такъв народ" настояха за разсекретяване на казаното по време на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев.

"Една маймуна помни 3 минути. Далеч съм от мисълта, че тук има маймуни - на КСНС предложението за включването на българите в конституцията беше на президента и само ние го подкрепихме. Моля президента да се разсекрети, за да се види какви неща се говореха начело с Киро- просто Киро." - каза Тошко Йорданов- председател на ПГ на ИТН.

"Вчера чухме от Генчовска как нашият министър-председател се е договорил с Вархей." - каза Ангел Георгиев от ПГ на "Възраждане", а негови съпартийци и гости на балкона на пленарната зала вдигнаха плакати с надпис: ,,Македония е България”.

Председателстващият заседанието Атанас Атанасов ги помоли да ги свалят, за да не се налага да ги изведе от зала.

"Днес е чудесен ден за македонска сватба - булката е Русия, а зестрата се плаща в копейки." - коментира Искрен Митев от ПГ на "Продължаваме промяната".

Румен Христов от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че добрият договор е тогава, когато и двете страни са малко недоволни.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА обяви началните часове на мачовете на българските отбори в Лигата на конференциите
УЕФА обяви началните часове на мачовете на българските отбори в Лигата на конференциите
Ива Митева: Почти съм убедена, че ще гласуваме против проекторешението на ДБ
Ива Митева: Почти съм убедена, че ще гласуваме против проекторешението на ДБ