НОВИНИ

ВСС разглежда второто искане за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:11, 08.06.2023
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ВСС разглежда второто искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, след като магистратите прекратиха по-рано процедурата по първото предложение.

Вижте и още във включването на Иво Никодимов.

Вносителите на първото предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния изненадаха колегите си от Висшия съдебен съвет.

"Оттегляме предложението за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев поради наличие на обстоятелства предвид посочени в чл. 129 ал. 3 т. 5 от Конституцията за тежко нарушение на служебните задължения, с което правим и предложение да бъде прекратено производството в тази му част", заяви Огнян Дамянов, член на ВСС от прокурорската колегия.

Изявлението на Дамянов и липсата на мотиви за оттеглянето на предложението предизвика остър дебат в съвета.

"Яснота по този въпрос, колеги, според мен е абсолютно необходима, с оглед престижа на пленума на ВСС, който е длъжен да действа и да осъществява дейността си в условията на прозрачност", заяви Галина Захарова, председател на ВКС.

"Моите мотиви не са взети на емоционална плоскост, те не са емоционални, те са дълбоко премислени, само че за мен не съществува ангажимент днес в това заседание да ги обявя публично", каза Калина Чапкънова, член на ВСС от прокурорската колегия.

"В момента върху предложителите се оказва натиск и това е очевидно за всички. И г-н Гешев, да ви кажа директно, няма нищо мъжко, воеводско или не знам какво си прокуратурата, която ръководите административно да прави такива проверки", каза Огнян Дамянов.

Главният прокурор отговори, че проверките се правят спрямо всеки, включително и спрямо него. Подчерта обаче, че проверката не касае членове на ВСС.

"Пак ще цитирам факти, без да взимам никакво отношение и да правя никакъв анализ. На първо място не отговаря на истината, че тази проверка е срещу членове на ВСС. На базата на това, че ми е снето обяснение, мен ми е известно, че става въпрос проверка, прераснала вероятно досъдебно производство за принуда срещу представител на прокуратурата, а не представител на ВСС", заяви Иван Гешев.

Гешев посочи още, че е издал заповед всички проверки свързани с него да бъда докладвани на заместник-главен прокурор и припомни, че за да няма съмнение във влияние от 14 май е в отпуск, който прекъсва само за заседанията на Висшия съдебен съвет. След поредица от призиви да се мотивират защо оттеглят предложението Гергана Мутафова се позова на част от доказателствата.

"Описани са обясненията, които са дадени от лицата Ясен Тодоров, Борислав Сарафов и другите посочени по-горе лица се приближили възможно най-близо, на около 20-30 метра от мерната начална линия на местопроизшествието, от където имали визуален контакт към мястото, на което е избухнал взривът. Оглед на местопроизшествието на дата 1 май 2023 г. не е взимал участие чуждестранен експерт с каквито и да било компетенции", заяви Гергана Мутафова.

Председателят на ВКС обобщи, че след 4 часа дебат вносителите са посочили причините, поради които оттеглят предложението си.

"Те са свързани с евентуалната недоказаност на твърденията, които са залегнали в предложението, отправено от 6-мата колеги", заяви Галина Захарова.

Съветът реши, че прекратява процедурата по първото искане и оставя за обсъждане по същество само второто, което за уронване престижа на съдебната власт, заради думите на Иван Гешев по време негов брифинг, определящи част от депутатите като “политически боклук”. Пред ВСС главният прокурор беше посрещнат от протестиращи в негова подкрепа.

На плаката, който държите пише покровители на крадци и измамници, кои са покровителите?

"Мисля, че е очевидно - тези, които ще гласуват оставката на Гешев. Те се оказаха изведнъж сякаш сламени кукли на конци, едни марионетки, които както до преди дни беше уж независим и недосегаем главният прокурор, ето видяхте, че за една седмица от днес за утре му скроиха шапката", заяви Стоил Рошкев.

Според хората, излезли в подкрепа на главния прокурор, има политическа намеса в съдебната власт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" с право на отговор
"Възраждане" с право на отговор
След взрива на "Нова Каховка": Петима души са се удавили в района на язовира
След взрива на "Нова Каховка": Петима души са се удавили в района на язовира