НОВИНИ

Националите до 16 г. изиграха най-силния си мач на еврошампионата в Ираклион

Това обаче не помогна на момчетата на Янко Янков да се спасят от ново поражение

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
15:30, 14.08.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Националите до 16 г. изиграха най-силния си мач на еврошампионата в Ираклион
Снимка: FIBA
Слушай новината

Българският национален отбор за момчета до 16-годишна възраст не успя да се пребори за първа победа на европейското първенство в Ираклион, Дивизия А. Съставът на Янко Янков отстъпи пред Словения с 65:84 в мач за разпределение на местата от 9-то до 16-то място. В залата на Критския университет българите изиграха най-силната си среща на шампионата и дадоха отпор на словенците, които все пак не е огънаха до финалната сирена.

По този начин младите "лъвове" ще се борят за разпределение на позициите от 13-та до 16-та, като следващият им съперник ще бъде загубилия от двойката между Полша и Литва. Освен това българският тим ще се нуждае от два успех, за да запазят мястото си в елита.

Началните минути преминаха при поделено надмощие и честата смяна на водачеството затвърди тези думи. Марк Воденичарски и Мартин Попов се изявиха като основни реализатори за символичните домакини, докато от другата страна Лукас Бойович и Юсуф Карисик се нагърбиха с тази отговорност. Това обаче не спря символичните гости да се сдобият с едноличното водачество и да се преборят за крехка преднина от 3 точки в края на дебютния период.

Стефан Йоксимович и Бойович направиха така, че словенците да държат съдбата си в свои ръце и през втория период. Въпреки опитите на Дарио Тодоров и Боян Кьосев да оставят българите в играта, Игор Степанович и Карисик се постараха „драконите“ да не дадат заден ход и да се приберат в съблекалнята при 41:31 в своя полза.

Бойович, Краисик и Степанович затвърдиха силното представяне на словенския отбор и в хода на третата част, когато разликата отново стигаше до двуцифрени изражения. Кьосев, Попов и Воденичарски обединиха своите усилия, давайки надежди на младите „лъвове“ че имат сили върнат усещането на интрига, но словенците се отскубнаха с 8 точки след 30 минути игра.

В последната част сценарият отново се повтори, тъй като Гал Коп и Бойович отново осигуриха на словенците двуцифрена преднина. Нови ключови изяви, дело на Воденичарски и Кьосев, върнаха надеждите на българския тим, че могат да направят мача на интересен, но Йоксимович и Краисик сложиха точка на спора.

Боян Кьосев бе над всички за българите с 21 точки и 6 откраднати топки. Марк Воденичарски се разписа с 20 точки, включително и с 4 точни шута зад арката. Мартин Попов завърши с 13.

Стефан Йоксимович блесна за победителите с 23 точки, 11 борби, 6 асистенции и 5 тройки. Лукаш Бойович има регистрира 20, 5 овладени под двата коша топки и 5 завършващи подавания. Юсуф Краисик има 15 и 9 овладени под двата коша топки, Игор Степанович приключи с 10 точки, 7 борби и 5 асистенции.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът не прие включването на райския газ в списъците с наркотични вещества
Парламентът не прие включването на райския газ в списъците с наркотични вещества
НСИ: Доходите на българите са нараснали за една година
НСИ: Доходите на българите са нараснали за една година