НОВИНИ

Националите до 16 г. сразиха Хърватия на сбогуване с елита на Европа

Момчетата на Янко Янков сложиха победоносен край на еврошампионата в Ираклион

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
12:50, 17.08.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Спорт
Националите до 16 г. сразиха Хърватия на сбогуване с елита на Европа
Снимка: FIBA
Слушай новината

Българският национален отбор за момчета до 16 годишна възраст се утеши с 15-то място на европейското първенство в Ираклион, Дивизия А. Съставът на Янко Янков надигра Хърватия с 82:63 в мача за 15-та позиция. В залата на Критския университет българите овладяха инициативата още през първото полувреме и до края нямаха големи проблеми да стигнат до първата си победа на гръцка земя.

Все пак успехът не е от огромно значение за младите "лъвове", които само преди ден изпаднаха от елита и от догодина ще играят в Дивизия Б. Българският тим финишира с една победа и шест загуби.

Българите стартираха силно и не се забавиха с това да заиграят ролята на еднолични лидери. Символичните гости имаха с какво да отговорят и дишаха във врата на своите съперници, но това не спря младите „лъвове“ да разчитат на доброто си представяне в офанзивен план и да се поздравят с аванс от 3 точки в края на първия период. Във втората част символичните домакини продължиха в същия дух и чрез доброто си нападение си извоюваха двуцифрена преднина, за да се приберат в съблекалнята при 53:33.

Въпреки че хърватите се опитаха да върнат частично интригата в хода на следващата десетка, българският тим не се огъна и след 30 минути игра си издейства 19 точки разлика. В последната част българите отново не позволиха преднината им да бъде застрашена и удържаха победата.

Светослав Савов даде тон на младите "лъвове" със своите 25 точки и 15 борби. Мартин Попов регистрира 15 точки и 5 асистенции.

Томислав Вучкович бе над всички за хърватите с 24 точки, Йосип Сантро има 17 и 6 борби.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-висока такса смет от следващата година прогнозират кметове от цялата страна
По-висока такса смет от следващата година прогнозират кметове от цялата страна