НОВИНИ

Националите до 16 г. загубиха мястото си в елита

Българите отново показаха добро лице, но допуснаха нова загуба на еврошампионата в Ираклион

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
15:41, 16.08.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Снимка: FIBA
Слушай новината

Българският национален отбор за момчета до 16-годишна възраст не успя да запази мястото си в елита на европейското първенство в Ираклион, Дивизия А. Момчетата на Янко Янков отстъпиха пред Полша с 66:87 в първи мач от разпределението на местата от 13-то до 16-то. В залата на Критския университет българите дадоха отпор на поляците, но в последната част рухнаха и записаха нова загуба, което се оказа достатъчно да се простят с мястото си в елита на Европа за тази възраст.

Младите „лъвове“ се нуждаеха от задължителна победа, за да се спасят от изпадане. Така за българския тим остана още един мач, който е за 15-та позиция в крайното класиране. Срещата ще бъде срещу загубилия от двойката между Хърватия и Грузия.

Поляците нарушиха статуквото на честите равенства в началото и за отрицателно време се поздравиха с двуцифрена преднина, която в края на дебютната част стигна до 13 точки. Българите показаха много по-добро лице във втория период и почти стопиха изоставането си, като не бяха далече и от мисълта за обрат. Това обаче не попречи на символичните гости да фиксират 37:33 в своя полза.

Символичните домакини постигнаха своята цел в хода на третата част, когато обърнаха хода на събитията в своя полза. Все пак „Дружина полска“ не намали оборотите и си издейства аванс от 5 точки след 30 минути игра. В последната част полският тим си припомни какво е да водиш с двуцифрена разлика и до финалната сирена окончателно наклони везните в своя полза.

Мартин Попов наниза 12 точки за младите „лъвове“ . Кристиян Каменски завърши с 10.

Войчех Блох бе над всички за победителите със 17 точки и 9 борби. Михал Нагел завърши с 14 и 10 овладени под двата ринга топки, Станислав Мушиалек (7 овладени под двата коша топки и 5 асистенции) и Габриел Суларски имат по 13 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Хари и Меган за първи път с визита в Колумбия (СНИМКИ)
Принц Хари и Меган за първи път с визита в Колумбия (СНИМКИ)
Съдът в Габрово решава да остави ли в ареста мъжа, търгувал с църковни реликви
Съдът в Габрово решава да остави ли в ареста мъжа, търгувал с църковни реликви