НОВИНИ

Националките до 18 г. останаха на крачка от бронза на еврошампионата в Плоещ

Освен това баскетболистките на Маргарита Маринкова пропуснаха и да се класират за Дивизия А

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
19:55, 11.08.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
националките останаха крачка бронза еврошампионата плоещ
Снимка: FIBA
Слушай новината

Българският национален отбор за девойки до 18-годишна възраст не успя да се пребори за бронза на европейското първенство в Плоещ, Дивизия Б. Баскетболистките на Маргарита Маринкова отстъпиха пред Гърция с 51:70 в мача за третото място. В зала „Олимпия“ българките допуснаха сериозно изоставане още през първото полувреме и до края останаха далече от обрата.

Четвъртото място на младите „лъвици“ в крайното класиране означава и пропуснат шанс за класиране в Дивизия А. Промоция си заслужиха именно гъркините, а в елита догодина ще играят още Чехия и Черна гора, които се класираха за финала. Българският тим финишира на шампионата на стария континент на румънска земя с пет победи и две загуби, но именно тези две поражения оказаха фатални.

Точните стрелби на Аристей Параскевопулос и Василики Холопулу помогнаха на гъркините да вземат първи предимство на старта. Проблясъците на Деница Манолова се оказаха недостатъчна за българките да отговорят подобаващо на удара и символичните гости се откъснаха с 10 точки в края на първата част.

Панайота Столига, Параскевопулос и Холопулу дадоха тон на „елините“, които в хода на втория период често поддържаха аванса си в двуцифрени изражения. Усилията на Елена Драгоева, Гергана Маданкова и Манолова доведоха до подем в редиците на символичните домакини, както и до стопяването на разликата, но южните ни съседки съумяха да се изстрелят при 35:30 на голямата почивка.

След паузата гъркините отново намериха начин да си върнат двуцифрената преднина, изкована от Параскевопулос и Холопулу. Този път силите на младите „лъвици“ започнаха да свършват и „елините“ си осигуриха преднина от 16 точки в края на предпоследния период. В последната част южните ни съседки рядко допускаха колебания и удържаха ценната победа.

Деница Манолова се отчете с 14 точки и 5 борби за българките. Димана Костова ( 7 овладени под двата ринга топки) и Гергана Маданова ( 7 овладени под двата коша топки) реализираха по 11.

Аристей Параскевопулос отвърна за победителките с 20 точки и 12 борби. Василики Холопулу наниза 18 точки, Фотейни Сипра вкара 10 и добави 6 овладени под двата ринга топки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпиадата приключва: Каква е равносметката за България и какво казаха нашите медалисти?
Олимпиадата приключва: Каква е равносметката за България и какво казаха нашите медалисти?
Челси привлече португалското крило на Уулвърхемптън Педро Нето
Челси привлече португалското крило на Уулвърхемптън Педро Нето