НОВИНИ

Над 1000 медици от Русенско са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19

1000 медици русенско пожелали ваксинират covid
bnt avatar logo
от БНТ
15:20, 10.12.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

До момента 1086 служители в системата на здравеопазването в област Русе са поискали да се ваксинират срещу COVID-19. Сред тях са лекари, фармацевти, стоматолози, медицински сестри, санитари и друг помощен персонал.

От Регионалната здравна инспекция уточниха, че ваксините се очаква да пристигнат през януари, след тяхното одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Всеки от медиците, който желае да се включи в доброволната ваксинация, но не е заявил досега това, ще може да го направи на следващ етап. Ваксинацията на персонала в лечебните заведения ще се извършва в болниците, където те работят, докато общопрактикуващите лекари, тесните специалисти, които не работят в болниците, стоматолозите и фармацевтите ще бъдат ваксинирани от личните си лекари.

Междувременно днес бяха получени от Логистичния координационен център в София 1400 броя защитни облекла за многократна употреба, както и 800 за еднократна. Доставени са и близо 2000 броя предпазни очила, над 1500 маски и около 5000 чифта ръкавици. Пратката съдържа и почти 10 000 антигени теста, както и 900 литра дезинфектант за ръце и още толкова за под.

Създадена е организация и от Регионалната здравна инспекция най-късно утре ще започнат да раздават личните предпазни средства, дезинфектантите и антигените тестове на лечебните заведения в Русенско. Фокусът отново ще бъде поставен върху болниците, но определена част от пратката ще бъде и за ДКЦ-та и медицинските центрове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова отпадна на турнира в Анталия
Гергана Топалова отпадна на турнира в Анталия
Парламентът прие окончателно промени в Закона за обществените поръчки
Парламентът прие окончателно промени в Закона за обществените поръчки