НОВИНИ

Над 300 фигуристи от 21 страни ще участват на "София Трофи"

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:18, 31.01.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Александра Фейгин
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Над 300 състезатели от 21 страни ще се включат в осмото издание на турнира по фигурно пързаляне "София Трофи", разкри новият президент на родната федерация Христо Турлаков днес по време на пресконференция.

Състезанието, което е за мъже, жени, юноши и деца се организира от кънки-клуб "Денкова-Стависки" и ще се проведе в периода 2-7 февруари в Зимния дворец в София.

В надпреварата ще се включат и около 120 българи, сред които и най-добрата ни фигуристка Александра Фейгин. При жените ще участват още Кристина Григорова и Симона Господинова, а при мъжете - Лари Луполоувър, Александър Златков и Беат Шюмперли. Киара Христова ще пропусне старта заради контузия.

Тяхната конкуренция в битката за "София Трофи" ще бъде съставена от фигуристи от Италия, Великобритания, Тайван, Норвегия, Нидерландия, Белгия, Гърция, Латвия, Словения, Украйна, Румъния и други.

Президентът на БФ Кънки Христо Турлаков разкри, че родната федерация има желание да приема и по-големи състезания, но според него това може най-рано да се случи през 2026 година.

"Имаме желание да кандидатстваме, но ме притеснява финансирането. Само в "Арена София" може да се провеждат големи надпревари, а там около 500 000 лева трябват само за наем. Според мен първото ни домакинство може би ще бъде най-рано през 2026 година. Реално ние, ако нямаме подкрепа от държавата за лед, просто нашата федерация и нашите спортове няма как да функционират. В Зимният дворец беше направен ремонт, бяха поставени климатици в залата, но се оказва, че те не могат да я затоплят. Със сигурност имаме нужда от още една пързалка, макар и тренировъчна, макар да не е в голяма зала, по-енергийно ефективна и цената на леда да бъде много по-ниска. Трябва да има достатъчно време и свободен лед за всички. Пързалката в Кранево в момента не работи. Ние като федерация бихме направили всичко, за да осигурим по-добра подготовка на състезателите, дори ако се налага и в чужбина", заяви Турлаков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия ще срещне Балкан Ботевград в последната си проверка преди рестарта на Първа лига
Славия ще срещне Балкан Ботевград в последната си проверка преди рестарта на Първа лига
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване