НОВИНИ

Над 77 000 души участваха в учителски протести във Франция

bnt avatar logo
от БНТ
22:13, 13.01.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Повече от 77 000 души участваха днес в учителски митинги срещу здравните мерки във френските училища, съобщи телевизионният канал BFM, като се позовава на данни от полицията.

Съобщението гласи, че над 77 500 учители и други служители в сферата на образованието, които са участвали в митингите в цялата страна, около 8200 са излезли по улиците на Париж.

Във Франция се проведоха общо 136 различни протеста, в които участваха и представители на "асоциации на родители на ученици". Учителите поискаха по-добра защита на работното място, защото броят на положителните проби в учебните заведения надмина дори и средните стойности за страната.

СНИМКИ: БГНЕС

Френският министър на образованието Жан-Мишел Бланкер заяви по-рано, че над 10 000 класа са били прехвърлени на дистанционно обучение заради разпространението на коронавируса.

В понеделник френският министър-председател Жан Кастекс обяви промени в училищните здравни протоколи. Поради критики от страна на родители и учители властите са решили да отменят задължителния PCR тест, след като един ученик в клас бъде обявен за заразен.

Вместо това учениците ще могат да представят в училището резултата от бърз тест, закупен от аптека или магазин, след което ще трябва да направят още два такива теста в рамките на четири дни, за да потвърдят, че не са заразени. Освен това е отменено задължителното изискване родителите да изтеглят детето си от клас незабавно, ако тестът е положителен. Сега те могат да правят това в края на учебния ден.

Понастоящем във Франция се наблюдава петата вълна на пандемията. Тази седмица страната отбеляза още един рекорд в борбата с инфекциите: 368 149 заразени в рамките на един 24-часов период. Сред болните е и министърът на здравеопазването на републиката Оливие Веран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Методи Лалов е изключен от "Да, България", остава независим съветник в СОС
Методи Лалов е изключен от "Да, България", остава независим съветник в СОС
Фиорентина отстрани Наполи за Купата на Италия в луд мач на "Марадона"
Фиорентина отстрани Наполи за Купата на Италия в луд мач на "Марадона"