НОВИНИ

Наградите "Златен глобус" са готови за завръщане

Глобусите подсказват отрано кои може да са носители на "Оскар" за годината

Златен глобус
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:36, 11.12.2023
Чете се за: 03:25 мин.
Още
Слушай новината

След скандал и няколко проблемни години наградите "Златен глобус" са готови за завръщане, съобщава АП.

Номинациите за престижните филмови награди ще бъдат обявени днес в късния следобед. 81-вото издание на церемонията по връчването на "Златен глобус" на 7 януари догодина ще бъде първото голямо предаване от сезона на наградите, с нов домакин в лицето на Си Би Ес. То е второто по популярност шоу след церемонията по връчването на Оскарите. И макар че за зрителите то може да се стори познато на повърхността, зад кулисите преминаха няколко бурни години.

Всичко започна след бомбастичен репортаж в "Лос Анджелис таймс". Журналистическо разследване от 2021 г. установи, че в Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HEPA), която гласува за наградите, няма чернокожи членове. Някои нейни членове пък бяха обвинени в правене на сексистки и расистки забележки.

Звездите и студията бойкотираха "Златен глобус" и в резултат на това Ен Би Си отказа да ги излъчи през 2022 г. След като групата добави цветнокожи журналисти в редиците си и въведе други реформи за справяне с етичните проблеми, предаването се завърна през януари 2023 г. с едногодишно изпитателно споразумение с Ен Би Си. Телевизионната мрежа обаче не пожела да го поднови.

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд се реорганизира след скандала и вече не съществува под това име. През юни тази година Dick Clark Production, собственост на Penske Media, и Eldridge Industries, холдингова компания на милиардера инвеститор Тод Боели, придобиха правата на "Златен глобус".

Новосформирана организация вече избира лауреатите. Обновената група, която сега е с идеална цел и има по-голям и по-разнообразен състав на гласуващите – 300 души от цял свят, обявява днес номинациите за януарското си награждаване. В средата на ноември Си Би Ес обяви, че ще излъчи церемонията по мрежата в неделя, 7 януари 2024 г. Шоуто ще се стриймва и от Paramount+ и ще бъде достъпно и в мобилното приложение на Си Би Ес.

В допълнение към номинациите за филми, предавания и актьори, сегментирани между комедия/мюзикъл и драма, шоуто за 2024 г. ще има две нови категории: кинематографични и касови постижения и най-добър стендъп комик по телевизията.

Анализаторите очакват, че филми като "Барби", "Опенхаймер", "Убийците на цветна луна", "Маестро", "Клети създания" и новата музикална киноверсия на романа "Пурпурен цвят" на Алис Уокър ще бъдат сред основните номинации.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК за предложението на Австрия за "въздушен Шенген": Нещата се движат в правилната посока
ЕК за предложението на Австрия за "въздушен Шенген": Нещата се движат в правилната посока
БСП реши да не води преговори за общо управление с ПП-ДБ в София
БСП реши да не води преговори за общо управление с ПП-ДБ в София