НОВИНИ

Най-скъпата в света на парите

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
15:23, 10.03.2024
Чете се за: 05:17 мин.
Световен футбол
скъпата света парите
Слушай новината

Сумите, които се харчат ежедневно в света на футбола, са огромни. Меко казано. Колко ще получава Килиан Мбапе в Реал Мадрид? Колко пари влизат в сметката на Ерлинг Холанд за всяка изиграна минута с фланелката на Манчестър Сити? Колко милиона ще плати Манчестър Юнайтед за нови попълнения през лятото? Колко пари ще изкара Барселона от фланелки на азиатския пазар. Все теми, които регулярно попадат в новинарския поток и вълнуват феновете, както и хората, които завистливо поклащат глава и цъкат с език в явен жест на несъгласие с баснословните суми, които клубовете във футболния свят пилеят.

Та в това необятно финансово море някак незабелязан остана следният факт: от тази седмица си имам рекорд за най-скъпа футболистка. И нейното име е Рейчъл Кундананджи. Замбийската нападателка вече е част от новия американски сокър тим Бей, който активира нейната откупна клауза от испанския Мадрид и си гарантира подписа ѝ срещу 788 хиляди евро. Сума, която горе-долу се доближава до две седмични заплати на някои от звездите в английската Висша лига, е рекордна за трансфер на състезателка в женския футбол. Ясно е, че в скоро време този рекорд ще бъде подобрен отново, но просто тук разликата между двата пола е потресаваща.

Самата Кундананджи заяви за Guardian, че изпитва сериозно напрежение върху себе си заради шума, който се вдига около нея.

„Съперничките много добре знаят за трансфера и няма да ме оставят на спокойствие на терена. Дори напротив. И точно затова сега трябва да се успокоя, да се съсредоточа и да продължа да мисля само за футбол, а не за бизнес“, каза замбийката.

Кундананджи е второто от пет деца в семейството, занимава се с лека атлетика (вероятно няма да се учудите, като разберете, че е била бегачка на средни разстояние – 800 и 1500 метра), играла е футбол с парцалена топка с момчетата в родния си град – Чилилабомбуе. През 2019 година подписва с казахстанския тим Казигурт, което всъщност се явява като значимия скок в кариерата ѝ. Отборът от централна Азия тогава играе в Шампионската лига при дамите. Преходът към Казахстан обаче също не е чак толкова плавен просто защото замбийката споделя, че не е била посрещната особено радушно най-вече заради произхода си: "Тъмнокожите не се срещат често там. И по улиците те гледат странно", разказва за авантюрата си в Казурт Рейчъл. Това обаче не ѝ пречи особено: "Войникът не може да се разсейва. Войникът винаги трябва да е войник“, продължава тя в леко плашещ дори тон. И е убедена, че за да успееш, трябва да преодоляваш достатъчно препятствия по пътя си.

После идва офертата от Ейбар и предложението и възможността да замине за Испания се струват достатъчно примамливи на Кундананджи, въпреки че в Казахстан ѝ предлагат четири пъти повече пари. През 2022 година идва и трансферът в Мадрид, където вкарва забележителните 25 гола в 23 мача в първия си сезон.

История, която действително си струва да бъде проследена. От Замбия, през Казахстан, воаяж до Испания и заминаване за САЩ. Четири континента, много трансфери, доста проблеми, рекордни трансфери, много голове и още малко внимание към напредващия с бързи темпове женски футбол.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки жители на Добрич се събраха на бдение за жертвата на психично болен мъж
Десетки жители на Добрич се събраха на бдение за жертвата на психично болен мъж
И провадийските села Житница и Черноок избират кмет
И провадийските села Житница и Черноок избират кмет