НОВИНИ

Нанси Пелоси вероятно ще посети Тайван утре

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:49, 01.08.2022
Чете се за: 01:52 мин.
По света
нанси пелоси вероятно посети тайван
Слушай новината

Очаква се Нанси Пелоси да посети Тайван по време на обиколката си в Азия, съобщава Си Ен Ен, като цитира източници от тайванското правителство и Вашингтон.

Председателката на долната камара на Конгреса на САЩ замина начело на делегация и обявените спирки от обиколката ѝ са Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. "Файненшъл таймс" обаче съобщава, че Пелоси ще бъде в Тайпе в сряда и ще се срещне с тайванския президент Цай Инуън.

Макар и непотвърдени, плановете за това посещение разгневиха Китай, който смята острова за част от своята територия. Пекин окачествява подобна демонстрация на подкрепа за груба намеса в китайските дела, която ще доведе до сериозни последици.

Преди дни президентът Си Дзинпин посъветва американския си колега Джо Байдън "да не си играе с огъня" по въпроса за Тайван. Той предупреди Вашингтон да спазва принципа за един Китай и да прилага трите китайско-американски съвместни комюникета. Байдън от своя страна посочи че САЩ са едностранните усилия за промяна на статуквото или подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток.

Днес говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че Нанси Пелоси "има право да посети Тайван". Последният председател на Камарата на представителите на Конгреса, посетил Тайван, е републиканецът Нют Гингрич през 1997 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: "Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с 60% през август
Окончателно: "Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с 60% през август
Арда и Септември затвориха четвъртия кръг в Първа лига с голово шоу в Кърджали
Арда и Септември затвориха четвъртия кръг в Първа лига с голово шоу в Кърджали