НОВИНИ

Наомми Осака отново е на трона в Мелбърн

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:04, 20.02.2021
Чете се за: 01:08 мин.
Тенис
наомми осака отново трона мелбърн

Японката триумфира за втори път на Australian Open след 2019 година, като в тазгодишния финал тя надигра Дженифър Брейди от САЩ с 6:4, 6:3.

За американката това беше дебют във финал на турнир от Големия Шлем, но въпреки това тя показа много агресивна игра, особено в първия сет, но във втория просто не намери отговор на играта на Осака.

За японката тази титла със сигурност е малко по-особена, тъй като тя можеше да напусне турнира още във фазата на 1/8 финалите. Тогава Гарбине Мугуруса имаше два мачбола да отстрани Наоми, но световната №3 показа характер, за да обърне двубоя и седмица по-късно да вдигне трофея в Мелбърн.

Друга любопитна подробност е, че Наоми Осака продължава да няма загубен финал в турнирите от Шлема, като това беше четвъртият и пореден успех. По подобен начин се разви кариерата и на Моника Селеш, която спечели първите си шест финала в надпреварите от Големия Шлем.

Още по-интересното е, че Осака неизменно печели турнирите от Шлема, в които успява да преодолее фазата на 1/8 финалите.

Финалът на "Rod Laver Arena" започна равностойно, като и двете тенисистки се опитваха да бъдат агресивни при всяка една удобна възможност. Осака първа стигна до пробив за 3:1, но Брейди отговори моментално и набързо изравни за 3:3. Размяната на сервис геймове продължи до 4:5, когато американката сервираше за оставане в сета. Тя дори поведе с 40:15, но няколко грешки позволиха на Осака да се добере до равенство. Бекхенд в мрежата на Дженифър пък донесе първия сет в актива на японката.

Тази неприятна развръзка повлия негативно на тенисистката от САЩ, която загуби първите четири гейма във втората част, инкасирайки два пробива. Брейди намери сили да върне единия от тях, но за повече нямаше сили и така след час и 19 минути игра Наоми Осака спечели четвъртата си титла от Големия Шлем.

Този триумф ще помогне на Осака да се изкачи до №2 в световната ранглиста, изпреварвайки Симона Халеп. Брейди пък ще регистрира скок от 11 позиции и ще започне следващата седмица под №13.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Мутафчийски: Всеки, който иска, може да се ваксинира във ВМА
Проф. Мутафчийски: Всеки, който иска, може да се ваксинира във ВМА
Осигурен е зелен коридор за ваксиниране в "Пирогов"
Осигурен е зелен коридор за ваксиниране в "Пирогов"