НОВИНИ

Нападателят от Виена - гражданин на Австрия и Северна Македония

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:42, 03.11.2020
Чете се за: 03:00 мин.
Европа
нападателят виена гражданин австрия северна македония

Извършителят на нападението във Виена е с криминално досие.

Елиминираният от полицията нападател е 20-годишен и е с корени от Северна Македония, както и австрийско гражданство. Носел е фалшив колан с експлозиви, автоматичен пистолет, още един пистолет и мачете.

От виенската държавна полиция съобщават, че нападателят е бил неутрализиран 9 минути след атаката му. Вътрешният министър на Австрия съобщава за извършени 15 обиска и няколко арестувани. Тази нощ апартаментът на елиминирания нападател е бил отворен с експлозиви, за да му се извърши обиск.

Според германският вестник Bild основният нападател най-вероятно е публикувал няколко снимки в Инстаграм, включително клетва за вярност на халифа, лидера на "Ислямска държава".

Издирването на останалите нападатели продължи през цялата нощ. В него се включиха множество хеликоптери. Включиха се и въоръжените сили.

Максимум 4 извършители

Убитият нападател е бил привърженик на Ислямска държава. Нещо повече - осъден е на 22 месеца затвор заради опит да пътува до Сирия, за да се присъедини към ИДИЛ, но е освободен предсрочно. Според властите извършителите на атаката във Виена са максимум четирима.

При нападението са убити четирима души.

Четири са жертвите от нападението: двама мъже и две жени. Едната жена най-вероятно е била сервитьорка. Втората е на възраст между 40 и 50 години и е починала в болница. Още 17 души са настанени в няколко болници. Те са с огнестрелни рани и порязвания.

Атентатори посегнаха на Виена: 4 жертви и 17 ранени

7 от тях са в критично състояние с опасност за живота. Останалите 10 души са с по-леки наранявания. Пострадалият при нападението полицай е в критично, но стабилно състояние.

Училищата затвориха, 1000 служители на реда дежурят из Виена

Полицията призовава хората да останат вкъщи и най-вече да избягват първи район във Виена. Общественият транспорт отново се движи. Така до центъра на Виена може да се стигне отново с градски транспорт. От съображения за сигурност подземните линии U1, U2, U3 и U4 не спират на централните станции в непосредствена близост до мястото на атаката. Някои от трамваите и автобусите са с пренасочен или съкратен маршрут.

Хиляди останаха в културните институции във Виена с часове

Първите новини за атаката във Виена заварва много хора в културните институции, където по това време текат спектакли. Само в държавната опера има 1000 зрители. Мнозина останаха в сградите с часове без паника излишна истерия. Първо са изведени децата като родителите им са шофирали под полицейски ескорт. Първата група гости си е тръгнала от държавната опера около 23:45 часа. Входните врати на театрите били заключени отвътре, а хората провели спонтанни публични дискусии с актьорите. За евакуацията на посетителите били осигурени вагони от метрото, а самите посетители изведени от полицията.

Пред БНТ: Разкази на българи след атаката във Виена

Спешен Министерски съвет чрез видеоконферентна връзка

Тази сутрин правителството проведе спешен министерски съвет чрез видеоконферентна връзка, а час и половина по-късно канцлерът Себастиан Курц се обърна към населението.

Себастиан Курц: Демокрацията ще бъде защитена

По обяд Себастиан Курц и заместникът му Вернер Коглер се срещнаха с кмета на Виена Михаел Лудвиг, както и с представители на парламентарните партии. Последва церемония по поднасяне на венци на мястото на нападението в памет на жертвите.

Горещите телефонни линии за психиатрична помощ прегряват

Увеличен е броя на персонала с 15 души на горещата линия за кризисни ситуации, за да може по-бързо да се подкрепят хората, търсещи помощ. Телефонните обаждания са се увеличи значително вчера около полунощ. Някои от хората, които се обаждат не са били на мястото на атаката, но просто са изплашени, отчитат от виенската психосоциална служба. И посочват че се развива специфична тревожност. Другата група хора, които звънят са били в непосредствена близост до атаките. Лекарите споделят, че доминира чувството на страх и паника.

Почти всички магазини в града са затворени

Центърът на Виена е пуст след терористичната атака. Около 90 процента от магазините са затворени. Търговската асоциация моли потребителите да разберат, че безопасността на населението е основен приоритет.

Виена е лесна цел за атака

Експертът по тероризма Николас Щокхамър посочва пред австрийската обществена телевизия ORF, че Виена е лесна цел за атака от една страна и от друга: австрийската столица е седалище на международни организации, което я прави ,,привлекателна" като терористична цел. Експертът е на мнение, че непосредствената причина за този акт на насилие е публикацията на карикатурите на Мохамед във Франция. Оттогава терористичната заплаха за цяла Европа е постепенно се увеличава навсякъде. Щокхамър открива разлика между нападенията в Париж, Дрезден и Ница, а именно: докато навсякъде се използваха само хладни оръжия, във Виена бяха използвани огнестрелни.

Посланикът ни в Австрия: Предполага се, че атентаторите са членове на "Ислямска държава"

Атаката най-вероятно е планирана за по-късна дата

Според експерти по тероризма атаката всъщност е планирана за по-късна дата и е извършена по-рано от планираното поради предстоящото блокиране на Австрия заради разпространението на коронавируса. Николас Щокхамър обяснява, че планирането на такава атака може да отнеме от няколко дни до две седмици, ако е дело на организирана клетка. Що се отнася до миграцията към така наречения халифат, към Сирия и Ирак, Австрия е на четвърто място в Европа. Общо 320 бойци са се преместили от Австрия в Сирия и Ирак. Експертът е категоричен, че не може автоматично да се предполага, че извършителят или извършителите на нападението трябва да идват от редиците на завърналите се. Въз основа на доказателствата обаче той предположи, че има връзка с джихадистката сцена.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея строи две нови подводници, едната изстрелва балистични ракети
Северна Корея строи две нови подводници, едната изстрелва балистични ракети
За колко легла в болниците има договор НЗОК?
За колко легла в болниците има договор НЗОК?