НОВИНИ

Атентатори посегнаха на Виена: 4 жертви и 17 ранени

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:01, 03.11.2020 (обновена)
5167
Чете се за: 00:55 мин.
По света

4 души са жертвите на терористичното нападение във Виена. Ликвидиран е и един от нападателите. 17 души са пострадалите, някои от тях в тежко състояние. Сред пострадалите е полицай. Нападението е извършено в близост до синагога, но засега не е ясно дали тя е била цел на атаката. Стрелба е имало общо на шест места в центъра на Виена.

Издирват се още извършители. Не се разкрива самоличността на убития нападател, но австрийският вътрешен министър го определи като симпатизант на "Ислямска държава". На брифинг тази сутрин беше отречена информацията, че извършителят е носел колан с експлозиви.

Властите призоваха хората да останат у дома и да избягват движение в центъра на Виена. Нападението беше извършено в последната вечер преди в Австрия да влезе в сила вечерен час заради COVID-19.

Световни лидери осъдиха атаката в австрийската столица. Сред тях - претендентите за Белия дом Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Вътрешният министър прикани жителите на австрийската столица да си останат у дома и да избягват центъра на града. Канцлерът Курц определи нападението като терористично.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: "Ситуацията е изключително напрегната. Един от извършителите е ликвидиран, но очевидно има още съучастници. Те са добре подготвени и въоръжени с автоматични оръжия. Определено става дума за терористична атака".

Карл Нехамер, министър на вътрешните работи на Австрия: "Мислите ми са със семействата на жертвите. Трима души починаха и 15 са ранени, включително един тежко ранен полицай. Вчерашната атака е извършена от поне един ислямистки терорист. В Австрия това не се е случвало от години. Терорът и насилието нямат място в нашето общество. Няма да се откажем от основните си права и свободи заради подобни терористични атаки".

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: САЩ избират 46-ия президент
От нашите пратеници: САЩ избират 46-ия президент
С валежи днес
С валежи днес