НОВИНИ

Себастиан Курц: Демокрацията ще бъде защитена

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 03.11.2020
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Четири жертви на терористичното нападение във Виена. Ликвидиран е и нападателят, който откри стрелба снощи в центъра на австрийската столица. Канцлерът Себастиан Курц определи атаката като ислямистка и заяви, че демокрацията ще бъде защитена.

Виена и нейните жители се събудиха в един различен град. Следите от снощните трагични събития още личат. Присъствието на полицията в центъра на австрийската столица е засилено. Блокирани са шестте места, където снощи беше извършена стрелба.

Едно от тях е пред синагога, заради което се появиха съмнения, че тя може да е цел на атаката. Тази версия засега не е потвърдена. По това време синагогата е била заключена.

Първите изстрели се чуват около 20 ч. местно време в центъра на Виена. Трима случайни минувачи са убити. Ликвидиран е един стрелец. 15 са пострадали, включително полицай, като някои са с прободни рани. Тази сутрин е починал и четвърти гражданин.

Все още не е ясно дали извършителят е бил сам. Полицията издирва и други предполагаеми нападатели и съучастници.

Себастиан Курц, канцлер на Германия: „Те са професионално подготвени и опасно въоръжени. Това определено е терористична атака".

Засега не се разкрива самоличността на ликвидирания стрелец, за да не пострада разследването.

Карл Нехамер, министър на вътрешните работи на Австрия: "Извършителят е носел колан с експлозиви, който впоследствие се оказа фалшив, и автоматично оръжие. Той е бил привърженик на терористичната организация "Ислямска държава". В ход е разследване за обкръжението на извършителя, за което не мога да дам подробности".

Властите призоваха хората да останат у дома и да избягват движение в центъра на Виена. Нападението беше извършено в оживен район в последната вечер, преди в Австрия да влезе в сила вечерен час заради COVID-19.

Контролът на австрийско-германската граница е засилен.

Европейските институции и световни лидери остро осъдиха терористични акт.

"Европа категорично осъжда този страхлив акт, който унищожава животи и накърнява човешките ни ценности. Заставаме твърдо до Себастиан Курц", написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Урсула фон дер Лайен реагира с думите: "Шокирана и тъжна съм от бруталното нападение във Виена. Мислите ми са със семействата на жертвите и с австрийския народ. Европа изразява пълната си солидарност с Австрия. Ние сме по-силни от омразата и терора".

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли написа, че с "тъга и ужас следи новините за поредната атака в Европа". Всички на нашия континент са обединени срещу насилието и омразата, казва още Сасоли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сутрешният блок на БНТ 1 със специално издание за изборите в САЩ
Сутрешният блок на БНТ 1 със специално издание за изборите в САЩ
Коронавирусът отне за дни живота на двама учители от Опака
Коронавирусът отне за дни живота на двама учители от Опака