НОВИНИ

Напрежение в Източен Йерусалим - нови сблъсъци между израелци и палестинци

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:58, 10.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията в Източен Йерусалим, след като през последните дни напрежението там ескалира. Квартетът за Близкия изток - ООН, ЕС, Съединените щати и Русия, призова израелските сили на реда да проявят сдържаност. Повече от 300 души бяха ранени в нови сблъсъци между палестинци и израелската полиция.

Сцени на насилие в Източен Йерусалим - в деня, когато Израел отбелязва анексирането му през 1967 година.

Джамията "Ал Акса" остава гореща точка. Стотици палестинци замеряха израелските полицаи с камъни и различни предмети, а силите на реда отвърнаха с шокови гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ.

Израелска кола, замеряна с камъни, се вряза в група палестинци на оживена улица, недалеч от Храмовия хълм. Секунди по-късно множеството е разпръснато с изстрели във въздуха, произведени от израелски полицай. Той твърди, че е използвал оръжието, за да не бъде линчуван шофьорът. Според полицията автомобилът е загубил контрол, а при инцидента са пострадали леко трима души.

Стълкновенията започнаха в петък в района на "Ал Акса", където десетки вярващи участвали в голямата петъчна молитва преди края на Рамазана. Тласък на сблъсъците даде възможността палестински семейства да бъдат прогонени от домовете им, намиращи се на земя, за която претендират еврейски заселници.

Палестинският премиер хвърли отговорността за напрежението на израелското правителство и изрази тревога за последиците.

"Призовавам международната общност да се намеси незабавно, за да спрат тези ужасни посегателства и да осигурят защита на гражданите на палестинските територии, особено в град Йерусалим, където се провежда етническо прочистване", заяви палестинският премиер Мохамад Щайе.

Израелският министър-председател защити израелските действия.

"Няма да позволим на радикални елементи да подкопават спокойствието в Йерусалим. Ще наложим решително и отговорно закон и ред. Ще продължим да пазим свободата на вероизповедание на всички религии, но няма да допуснем ожесточени сблъсъци", допълни министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Днес трябваше да има заседание на Върховния съд на Израел във връзка с обжалване на заповед за прогонване на палестинци от квартал в Източен Йерусалим. Заради безредиците изслушването се отложи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жестоко убийство: Откриха тялото на жена с 27 прободни рани след грабеж в дома й
Жестоко убийство: Откриха тялото на жена с 27 прободни рани след грабеж в дома й
Левски с втора поредна победа в долната осмица
Левски с втора поредна победа в долната осмица